Tuesday, 24 February 2015 17:09

JAY JAY FRENCH (TWISTED SISTER): «To rock έχει μεγάλο πρόβλημα γιατί είναι μια κουλτούρα που γερνάει»

Written by 

    Η γνωστή καναδική εκπομπή "The Metal Voice" πραγματοποίησε πρόσφατα μία συνέντευξη με τον κιθαρίστα και ιδρυτή των Twisted Sister, Jay Jay French, ο οποίος τοποθετήθηκε και για το μέλλον της rock μουσικής, με τις δηλώσεις του να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

    Σχετικά με το αν προέβλεψε την κατιούσα του hair metal κινήματος με την διάλυση των Twisted Sister:

    «Koιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πούμε αν κάτι μπορούσε να διασωθεί. Αρχικά, όλο αυτό το κίνημα εξαφανίστηκε. Λίγο αφότου διαλύσαμε, ίσως έναν χρόνο μετά, το όλο επιχειρησιακό μοντέλο διαλύθηκε, μαζί του και το hair metal, και αυτό επηρέασε τους πάντες. Τώρα για το πόσο θα μπορούσαμε να συντηρήσουμε μία επιχείρηση, από τη στιγμή που το επιχειρησιακό αυτό μοντέλο διαλύθηκε, είναι δύσκολο να το πεις. Ίσως κάποιος διαφωνήσει στο ότι αποχωρήσαμε τότε ήταν ό,τι πιο έξυπνο κάναμε. Άλλος πάλι μπορεί να πει ήταν η καλύτερη μας κίνηση, γιατί μετά επιστρέψαμε πλήρεις. Ήθελα να παγώσω στον χρόνο τους Twisted Sister, έτσι ώστε όταν επιστρέψουν τη σωστή στιγμή, να έχουν μία πολύτιμη αξία. Και μάντεψε... αυτό ακριβώς έγινε! Είμαστε εμείς και ελάχιστοι ακόμα που περιοδεύουν με το αυθεντικό τους line- up: ZZ Top, Mötley Crüe, Aerosmith και Rush

    Για το κατά πόσο θα ήθελε να ξεκινήσει ένα συγκρότημα τη σημερινή εποχή με τον κυρίαρχο ρόλο του διαδικτύου και των social media, σε σύγκριση με το πώς ήταν τη δεκαετία του '80:

    «Kάθε συγκρότημα έχει την εποχή του, και οι Twisted Sister είχαν την εποχή και την επιτυχία τους, και ήταν μία υπέροχη εμπειρία. Αυτό δεν επαναλαμβάνεται ποτέ, ό,τι και να κάνουμε. Εννοώ, δεν θα επαναληφθεί κατ' αυτόν τον τρόπο. Γιατί το MTV δεν είναι έτσι πια, γιατί τα social media έχουν αλλάξει... Ο κόσμος με ρωτάει συνεχώς: πώς είναι η μουσική βιομηχανία. Και δεν ξέρω τι να απαντήσω. Δεν είμαι στην μουσική βιομηχανία. Ούτε οι Judas Priest είναι, ούτε οι Kiss. Είμαστε στην βιομηχανία της ψυχαγωγίας. 'Εχουμε το κοινό μας και ψυχαγωγούμε τον κόσμο. Δεν έχω την ανάγκη να αγχωθώ για τις πωλήσεις δίσκων, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν. Όχι μόνο στο rock, αλλά και στο hip hip, στη country και στο rap. Όλη αυτή η ιδέα ότι το "rock έχει πεθάνει"... Το rock δεν είναι νεκρό με την ιδέα ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν πάνε σε rock συναυλίες. Το πραγματικό πρόβλημα του rock είναι ότι πρόκειται για μία κουλτούρα που γερνάει. Είναι πάνω από 50 ετών, και δεν αναζωογονείται μέσα στη νεολαία. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Όταν ήμουν 17 ετών πήγαινα σε συναυλίες των Led Zeppelin, Rolling Stones, The Who, The Beatles, Jimi Hendrix, Bob Dylan... Όταν εγώ ήμουν 16 και 17, τα μέλη αυτών των συγκροτημάτων ήταν γύρω στα 24. Τώρα πια, δεν βγαίνουν τεράστιες μπάντες που θα βρίσκονται σ' αυτές τις ηλικίες. Αντιθέτως, αυτό ακριβώς συμβαίνει στο hip- hop, στη country και στην pop μουσική. Αλλά όχι στο rock. Επομένως, αυτό που βλέπεις είναι η γήρανση ενός μουσικού είδους. Είναι και οι Twisted Sister μέρος αυτού. Δεν έχεις άλλη επιλογή, παρά να ζήσεις στην εποχή σου.»