Friday, 21 October 2016 12:42

RORY GALLAGHER: Άγαλμα προς τιμή του σπουδαίου μουσικού θα τοποθετηθεί στο Belfast

Written by 
    RORY GALLAGHER: Άγαλμα προς τιμή του σπουδαίου μουσικού θα τοποθετηθεί στο Belfast

    Σε όλο το νησί της Ιρλανδίας ο θεόρατος και αδικοχαμένος κιθαρίστας και συνθέτης Rory Gallagher λατρεύεται με θρησκευτική, θα ‘λεγε κανείς ευλάβεια. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης άλλωστε, είχε συνδέσει από την αρχή της καριέρας του το όνομά του με την Ιρλανδία και στοιχεία της κέλτικης κουλτούρας ήταν διαρκώς παρόντα στα τραγούδια του.

    Αυτή η σύνδεση και η αγάπη των Ιρλανδών προς το πρόσωπό του έχει οδηγήσει σε πολλούς φόρους τιμής, και το Δημοτικό Συμβούλιο του Belfast, της πρωτεύουσας της Βόρειας Ιρλανδίας, έδωσε χτες το πράσινο φως για την τοποθέτηση ενός αγάλματος έξω από τον συναυλιακό χώρο Ulster Hall στην οδό Bedford.

    Ο χώρος αυτός έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για τον ίδιο τον Rory Gallagher όσο και για τις κοινωνικοπολιτικές ταραχές που βίωνε η Ιρλανδία, κυρίως ο Βόρειος τομέας της. Πιο συγκεκριμένα, κατά την περίοδο των ταραχωδών 70s, όταν η Ιρλανδία βρισκόταν εν μέσω ανταρτοπόλεμου μεταξύ του IRA και άλλων παρόμοιων οργανώσεων από τη μία και του βρετανικού στρατού από την άλλη, με σκοπό την ένωση των δύο τμημάτων του νησιού (τα γνωστά στην ιστορία ως Troubles) πολλοί καλλιτέχνες απέφευγαν να δώσουν συναυλίες στην περιοχή. Αντιθέτως, ο Gallagher έπαιζε συχνά στο Belfast, επιλέγοντας το Ulster Hall για να φιλοξενήσει τα live του. Στο εσωτερικό του χώρου, μάλιστα, υπάρχει ήδη από το 2007 προς τιμή του Rory Gallagher η παρακάτω πλάκα.

    Ο μικρότερος αδελφός του Dónal, που φροντίζει για την διατήρηση της μνήμης του εκπληκτικού μουσικού, δήλωσε ενθουσιασμένος για την έγκριση που πήρε η κατασκευή του αγάλματος και συνέχισε λέγοντας: «Το Belfast ήταν το μουσικό σπίτι του Rory και εκεί πήγε φεύγοντας από το Cork. Είχε ζήσει στο Λονδίνο, είχε περιοδεύσει σε όλη την Ευρώπη όμως έψαχνε έναν τόπο όπου θα ένιωθε ένα με τη μουσική, και αυτό το βρήκε στο Belfast.»

    Το άγαλμα στο Belfast, έρχεται να προστεθεί στην μεγάλη λίστα με αφιερώσεις στη μνήμη του, με γνωστότερη, φυσικά, το άγαλμα στο Ballyshannon, την κωμόπολη όπου γεννήθηκε.

    Εδώ βλέπετε και το Ulster Hall, που σε λίγο καιρό από τώρα, θα κοσμείται με το άγαλμα του Rory Gallagher.