Thursday, 19 January 2017 18:50

TRENT REZNOR (NINE INCH NAILS): “Το internet δημιουργεί ένα τοξικό περιβάλλον για τους καλλιτέχνες”

Written by 
    TRENT REZNOR (NINE INCH NAILS): “Το internet δημιουργεί ένα τοξικό περιβάλλον για τους καλλιτέχνες”

    Ο Trent Reznor των Nine Inch Nails έγραψε πρόσφατα το soundtrack της ταινίας “Patriots Day” μαζί με τον επί σειρά ετών συνεργάτη του Atticus Ross.

    Στα πλαίσια της προώθησης της ταινίας, στην οποία πρωταγωνιστεί ο πασίγνωστος Mark Wahlberg, και ασχολείται με το τρομοκρατικό χτύπημα στον Μαραθώνιο της Βοστόνης το 2013, ο διάσημος frontman, συνθέτης και παραγωγός μίλησε σε συνέντευξή του για το πρόσφατο μουσικό του βήμα με την κουβέντα, όμως, να επεκτείνεται και σε γενικότερα ζητήματα που αφορούν τη μουσική.

    Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή την πολυετή του καριέρα, ρωτήθηκε για τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ένας μουσικός σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες, απαντώντας ιδιαίτερα καυστικά: «Ένα φαινόμενο που έχει «εισβάλλει» στη μουσική είναι πως ο καθένας πια είναι σχολιαστής. Το διαδίκτυο έχει δώσει φωνή σε όλους, με αποτέλεσμα ο καθένας να νομίζει πως οι υπόλοιποι νοιάζονται για τη γνώμη του και άρα έχει δικαίωμα να σχολιάζει τα πάντα. Αυτό το γεγονός, γενικά, έχει δημιουργήσει ένα τοξικό περιβάλλον για τους καλλιτέχνες και η μουσική που βγαίνει πια δεν είναι τολμηρή. Η μουσική δημιουργείται πλέον καθαρά για να ικανοποιηθούν αυτοί οι «γευσιγνώστες» που μετά λένε στα πρόβατα τι πρέπει να τους αρέσει. Είναι ένας άσχημος φαύλος κύκλος και πολύ ανθυγιεινός.

    «Δεν προβλέπω για παράδειγμα να ξαναβγεί ένας καλλιτέχνης της εμβέλειας του Prince στη σημερινή σκηνή. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν έτοιμες συνταγές, σκοπεύοντας μόνο στην επιφανειακή ικανοποίηση. Μου θυμίζουν τις αηδίες που σερβίρουν στα vegan εστιατόρια. Έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον στο οποίο οι άνθρωποι ανησυχούν υπερβολικά για το τι θα πουν οι άλλοι. Ακόμα χειρότερα, μάλιστα, αυτοί που δεν έχουν δημιουργήσει ποτέ τίποτα, νομίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να μιλούν για πράγματα για τα οποία δεν έχουν ιδέα. Κανένας δε νοιάζεται για το αν έχουν λογαριασμό στο Facebook. Δεν έχουν πετύχει τίποτα.»

    Ας θυμηθούμε κάτι από την πολυετή και επιτυχημένη καριέρα του Trent Reznor, ο οποίος μάλιστα έχει αποκτήσει νέα φήμη ως συνθέτης soundtracks, κερδίζοντας Oscar για τη μουσική της ταινίας “The Social Network” και Grammy για εκείνη της ταινίας “The Girl with the Dragon Tattoo”, αμφότερες του σπουδαίου σκηνοθέτη David Fincher.