Monday, 06 June 2016 21:50

TIAMAT: Ακυρώθηκε η συναυλία τους στη Γεωργία από Χριστιανούς Ορθόδοξους φονταμενταλιστές

Written by 
    TIAMAT: Ακυρώθηκε η συναυλία τους στη Γεωργία από Χριστιανούς Ορθόδοξους φονταμενταλιστές

    Ένα rock μουσικό festival στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία της Γεωργίας με headliners τους Σουηδούς Tiamat διακόπηκε από ακραία συντηρητικούς, φανατικούς Χριστιανούς Ορθόδοξους το απόγευμα του Σαββάτου (4 Ιουνίου).

     Σύμφωνα με το Georgia Today, μια ομάδα ανθρώπων καθοδηγούμενων από αρκετούς ιερείς εξτρεμιστικών πεποιθήσεων, προσπάθησαν να ακυρώσουν το διήμερο festival στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα.

    Ο διοργανωτής Vladimir Unanyants, δήλωσε σε τοπικό site: «Μας φώναζαν και μας κατηγορούσαν πως οργανώνουμε ένα μαζικό σεξουαλικό όργιο. Ξαφνικά, το ρεύμα κόπηκε. Από ό,τι μου είπαν το έκλεισε ο ιδιοκτήτης του χώρου.» Συμπλήρωσε, πως η τοπική ενορία του προαστίου Zahesi της Τιφλίδας απαίτησε τον τερματισμό της συναυλίας, επειδή το φεστιβάλ βεβήλωνε ένα κοντινό νεκροταφείο.

    Οι Ουκρανοί Jinjer που θα έπαιζαν στο φεστιβάλ, έγραψαν στην επίσημη σελίδα τους στο Facebook πως η εμφάνισή τους ακυρώθηκε «εξαιτίας μίας επίθεσης από μία ομάδα θρησκευτικά φανατικών.» Συμπλήρωσαν: «Το Tbilisi JAM! Fest ακυρώθηκε γιατί δεν άρεσε σε ένα κοντινό μοναστήρι. Οι ιερείς έφεραν ένα θυμωμένο κοινό από ακραίους υποστηρικτές και επιτέθηκαν στο χώρο του festival!!! Είναι λυπηρό να καταλαβαίνεις πως στη Γεωργία -μια χώρα που δείχνει πολιτισμένη- η θρησκεία έχει περισσότερη δύναμη από τον νόμο.»

    Η αστυνομία εμπόδισε τους διαδηλωτές να εισέλθουν στην κεντρική σκηνή και έπεισαν τους ιερείς να αφήσουν τον χώρο και να μη δημιουργήσουν επιπλέον περιστατικά.

    Η Edita Badasyan, fan που ήταν παρούσα στο συμβάν, έκανε την εξής δημοσίευση στο Facebook: «Το ρεύμα ξαφνικά κόπηκε και η εταιρεία ενέργειας EnergoPro Georgia δήλωσε πως δε γνωρίζει τίποτα για τη διακοπή. Υστερόγραφο: Το festival ακυρώθηκε.»

    Σε μια αποκλειστική δήλωση στο Blabbermouth.net ο τραγουδιστής των Tiamat, Johan Edlund, μίλησε για την απογοήτευσή του εφόσον δε θα μπορέσει να παίξει για τους fans της μπάντας και προσπάθησε να βεβαιώσει τους πάντες πως το συγκρότημα είχε αγνές προθέσεις. Είπε: «Φτάσαμε στην Τιφλίδα, πρωτεύουσα της Γεωργίας, μόλις σήμερα αρκετά αργά ή βασικά το πρωί. Χθες ήταν η πρώτη μέρα του διήμερου festival όπου ήμασταν headliners. Και μιλάμε για το μεγαλύτερο rock γεγονός στη Γεωργία. Χθες λοιπόν, Ορθόδοξοι μοναχοί επιτέθηκαν και ακύρωσαν τις συναυλίες, κυρίως για εμάς, τους Tiamat, επειδή είχαμε ανάποδους σταυρούς στο παλιό μας λογότυπο και διότι εγώ έχω γράψει "Hail Satan" στο στήθος μου.» Συνεχίζει λέγοντας: «Είπα στον οργανωτή πως είναι ευπρόσδεκτοι στο ξενοδοχείο που μένω. Έδωσα τον αριθμό δωματίου, τα πάντα. Χτυπήστε την πόρτα, ελάτε εδώ, θα το συζητήσουμε και θα βρούμε μια λύση. Επειδή έχω ζήσει για 11 χρόνια σε μια ορθόδοξη χώρα και μετά τον θάνατο του πατέρα μου προσπάθησα να στραφώ στην εκκλησία από μόνος μου. Έχω βρεθεί στη μεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία -που είναι η γειτονιά μου- χιλιάδες φορές. Έζησα στο έδαφός τους για 10 χρόνια. Και δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να συμβεί αυτό. Εμείς πραγματικά ερχόμαστε ειρηνικά. Επιθυμούμε απλά οι άνθρωποι εδώ να θέλουν να πάνε σε ένα rock festival όπου θα είναι ευχαριστημένοι, χαρούμενοι και θα περάσουν όμορφα. Άρα δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό πρέπει να 'ναι πρόβλημα. Αλλά δεν έχουν απαντήσει. Και ο διοργανωτής τώρα προσπαθεί να στήσει ένα club show σε μέρος που δε γνωρίζουμε ακόμη γιατί κανείς δεν επιτρέπεται να ξέρει μέχρι αυτό να συμβεί. Οι μοναχοί προσπαθούν να ανακαλύψουν τι σχεδιάζουν οι διοργανωτές ώστε να τους παρακολουθήσουν και πραγματικά όλη αυτή η κατάσταση είναι τραγική.»

    Ο Edlund που είπε πως είναι θρησκευόμενος, πρόσθεσε ότι δεν αντιλαμβάνεται γιατί η θρησκεία δεν μένει στην αρχική ιδέα της, δηλαδή να φέρνει τους ανθρώπους κοντά στην αγάπη και την ευτυχία. «Δεν μισώ κανέναν. Απλά προσπαθώ να κάνω το καλύτερο δυνατό και είναι αρκετά δύσκολο. Το εννοώ πραγματικά. Είχα πολλές απώλειες στην οικογένειά μου και σε στενούς φίλους πριν εβδομάδες και η θρησκεία δεν έχει να κάνει με αυτό. Δεν έχει να κάνει με αυτό η εκκλησία.»

    Ο frontman των Τiamat εξέφρασε επίσης την έκπληξή του όσον αφορά τους τρόπους που οι ιερείς χρησιμοποίησαν για να ακυρωθεί το festival.
    «Αυτό που άκουσα από ένα συγκρότημα που έπαιξε χθες -με το οποίο ήμασταν μαζί σε δείπνο- ήταν πως οι ιερείς υπήρξαν πολύ βίαιοι. Εννοώ σωματικά. Πραγματικά επιτέθηκαν σε ανθρώπους. Δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο.»

    Αρχικά πίστευε πως οι Tiamat θα έπαιζαν στην Τιφλίδα το βράδυ της Κυριακής, αλλά μέχρι τη στιγμή που το Blabbermouth.net έφτασε σε αυτόν, είχε υποκύψει στο γεγονός πως το συγκρότημα μάλλον δε θα παίξει στη Γεωργία αυτόν τον καιρό.
    «Αυτή τη στιγμή, γύρω στις 8:00 το απόγευμα, απλά καθόμαστε στα δωμάτια του ξενοδοχείου περιμένοντας κάτι. Αλλά έχουμε πτήση για Πολωνία στις 4:00 το πρωί και αρχίζω να πιστεύω πως αυτό δε θα συμβεί. Νιώθω πολύ πικραμένος για τους ανθρώπους. Είναι τόσο ανόητο και αχρείαστο. Απλά σκεφτήκαμε "Λοιπόν ας πάμε πίσω στο ξενοδοχείο και ας προετοιμαστούμε. Είμαστε έτοιμοι για μια μάχη." Δε φοβάμαι τους μοναχούς, αλλά πιστεύω πως είναι λυπηρό που η θρησκεία λειτουργεί με τέτοιους τρόπους.»

    «Συνήγοροι των παραδοσιακών αξιών» στη Γεωργία -μεταξύ αυτών εθνικιστές και συντηρητικοί- έχουν δυστυχώς υψώσει φωνή τελευταία μαζί με ομάδες φανατικών Χριστιανών Ορθοδόξων που πιστεύουν στην Αγία Γραφή και νεοναζί που στοχοποιούν χώρους και εκδηλώσεις τα οποία θεωρούν πως απειλούν τη δυτική κουλτούρα.

    Η γεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία, της οποίας οι ακόλουθοι καλύπτουν περισσότερο από 80% του πληθυσμού, εδώ και πολύ καιρό έχουν σπουδαίο ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας.