Saturday, 31 October 2015 16:02

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΕ METAL LIVE ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ: 27 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες UPDATE

Written by 

    Με πάρα πολύ άσχημο τρόπο τελείωσε ο φετινός Οκτώβρης... Μια μεγάλη τραγωδία συνέβη χθες, Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας κατά την διάρκεια metal συναυλίας όπου δυστυχώς έχασαν την ζωή τους 27 άνθρωποι (άλλες εκτιμήσεις μιλούν για περισσότερα θύματα) και τραυματίστηκαν περίπου 200 άτομα.

    Συγκεκριμένα, η τοπική μπάντα που ονομάζεται Goodbye To Gravity, χθες είχε το release party του καινούριου album της που έχει τον τίτλο "Mantras Of War" και το τραγικό περιστατικό συνέβη κατά την διάρκεια της προγραμματισμένη συναυλίας του σχήματος στο Colectiv nightclub που στεγαζόταν σε ένα πρώην εργοστάσιο, το οποίο είχε μόνο μια πόρτα εισόδου-εξόδου. Κατά τους υπολογισμούς στο χώρο υπήρχαν γύρω στα 400 άτομα και η φωτιά που προκάλεσε την καταστροφή ξεκίνησε από τα πυροτεχνήματα που υπήρχαν για το show (αυτή είναι η μέχρι στιγμής πιθανότερη εκδοχή), με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός στους εκατοντάδες παραβρισκόμενους που ποδοπατήθηκαν στην προσπάθεια τους να φτάσουν στην έξοδο. Πληροφορίες μιλούν για το απόλυτο χάος στο χώρο με τον καπνό να πνίγει τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να χάνουν τις αισθήσεις τους και να λιποθυμούν.  Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν μαθητές και έφηβοι.

    Η παρακάτω φωτογραφία είναι από το club εκείνο βράδυ, πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά.



    Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis, έγραψε στο επίσημο profile του στο Facebook, «είναι μια θλιβερή στιγμή για εμένα προσωπικά αλλά και για όλο το έθνος» ενώ δήλωσε σοκαρισμένος από το περιστατικό.

    Από την πλευρά του Metal Hammer, θέλουμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήρια μας στους συγγενείς των θυμάτων.

    UPDATE:

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το site Ziarul De Iasi, οι κιθαρίστες του σχήματος Goodbye To Gravity, Vlad Telea και Mihai Alexandru, είναι ανάμεσα στους νεκρούς της τραγωδίας που συνέβη στο Βουκουρέστι την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, ενώ ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Andrei Galut, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο έχοντας εγκαύματα στο 45% του σώματος του και με προβλήματα που προήλθαν από την εισπνοή του καπνού που προκάλεσε η πυρκαγιά. Ο μπασίστας Alex Pascu, επίσης νοσηλεύεται σε νοσοκομείο και έχει υποβληθεί σε εγχείρηση.

    Στην φωτογραφία, οι κιθαρίστες του συγκροτήματος που συγκαταλέγονται ανάμεσα στα 27 θύματα.

    Η μαρτυρία της Ισπανίδας δασκάλας Delia Tugui που βρισκόταν ανάμεσα στο κοινό της συναυλίας την στιγμή που ξεκίνησε η φωτιά, είναι ενδεικτική:

    «Ο τραγουδιστής αστειεύτηκε λέγοντας ότι αυτό δεν ήταν μέρος του προγράμματος ενώ αμέσως μετά συνειδητοποιώντας την κατάσταση ζήτησε πυροσβεστήρα. Σε 30 δευτερόλεπτα η φωτιά εξαπλώθηκε σε όλο το ταβάνι του χώρου. Οι άνθρωποι έτρεξαν προς την έξοδο, αλλά αυτή ήταν πολύ μικρή και υπήρξε πανικός. Πίσω μου πανικοβλημένοι άνθρωποι μαζικά προσπαθούσαν να διαφύγουν, σκαρφαλώνοντας ο ένας πάνω στον άλλον».

    Η Ρουμανία με αιτία τα συγκεκριμένα γεγονότα, έχει κηρύξει 3μερο πένθος.