Thursday, 17 October 2019 07:15

RISE EVOLVE - ENA LIVE ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΗ: Συνέντευξη Need & Mother of Millions

Written by 
    RISE EVOLVE - ENA LIVE ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΗ: Συνέντευξη Need & Mother of Millions

    Το καλοκαίρι που μας πέρασε έφυγε από κοντά μας ξαφνικά ένας καταπληκτικός και νέος άνθρωπος, ο Μάκης Τσαμκόσογλου. Για όσους έτυχε να τον γνωρίζουν προσωπικά και για όσους τον θαύμασαν μέσα από την υπέροχη μουσική που δημιούργησε με τους Mother of Millions, ήταν ένα πολύ μεγάλο πλήγμα. Aυτή την Παρασκευή οι φίλοι του στους Poem, Need, Universe217, Playgrounded και φυσικά η μπάντα του, θα τον τιμήσουν πάνω στη σκηνή του Fuzz, ενώ τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν απ’ τη συναυλία θα διατεθούν στην οικογένεια του Μάκη. Για το event αυτό κάναμε μια σύντομη κουβέντα με τους Κώστα Κωνσταντινίδη (ΜΟΜ) και Γιώργο Τζαβάρα (Need). Εκείνο το βράδυ θα είμαστε όλοι εκεί!

    FB event: https://www.facebook.com/events/2253172438125221/

    ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΡΙΚΟ ΑΣΛΑΝΗ

    Πώς προέκυψε ως ιδέα η πραγματοποίηση αυτής της συναυλίας;
    Κώστας:
    Είναι ένας χαιρετισμός όπως θεωρούμε εμείς πως έπρεπε να γίνει και όπως πιστεύουμε πως θα ήθελε και ο Μάκης. Όσον αφορά τη διάθεση των εσόδων, είναι το δώρο μας στην κόρη του, που τώρα είναι 5 μηνών.

    Για όσους θέλουν να παραβρεθούν αλλά δεν θα μπορέσουν, υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος που μπορούν να συνεισφέρουν;
    Κώστας:
    Για το σκοπό αυτό διατίθεται όλο το εισιτήριο και το merch που θα πωλείται τη μέρα της συναυλίας. Αν κάποιος θέλει να στηρίξει αλλά δεν μπορεί να βρίσκεται στη συναυλία, μπορεί να αγοράσει ένα εισιτήριο μέσω Viva. Επίσης να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Fuzz Productions που μας παραχωρεί το χώρο δωρεάν, αλλά και σε όλους τους συντελεστές μπροστά και πίσω από τη σκηνή.

    Φαντάζομαι πως η επιλογή των συγκροτημάτων έγινε επειδή αποτελούν μέλη της ευρύτερης «οικογένειας» των Mοther of Millions. Ενδιαφέρθηκαν και άλλα συγκροτήματα να εμφανιστούν;
    Κώστας:
    Η επιλογή έγινε χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, αφού με τα παιδιά είμαστε κοντά όχι μόνο στις μουσικές αναφορές. Φαντάζομαι πως θα υπήρχε ενδιαφέρον αν το ανοίγαμε κι άλλο, αλλά δεν αφήσαμε κάποιο περιθώριο.



    Θεωρώ πως το τελευταίο που θέλετε είναι μια συναυλία-μνημόσυνο αλλά αντίθετα επιδιώκετε μια συναυλία-γιορτή για τη ζωή και τα έργα του Μάκη.
    Κώστας:
    Από την αρχή έτσι το σκεφτόμασταν, μια γιορτή για τη ζωή του Μάκη με τη μουσική του και τους φίλους του. Μια μέρα που αν ήταν εκεί θα έλεγε «ωραία φάση φτιάξατε, ρε μαλάκες».
    Γιώργος:
    Αυτή η συναυλία έπρεπε να γίνει. Χωρίς στόχο απαραίτητα. Και θα πραγματοποιηθεί γιατί όλοι αισθανόμαστε το ίδιο.

    Επειδή είναι μια ιδιαίτερη συναυλία, να περιμένουμε και κάποιες εκπλήξεις; Τραγούδια όχι αποκλειστικά δικά σας, αλλά και από σχήματα που γούσταρε ο Μάκης;
    Κώστας:
    Υπάρχει το ενδεχόμενο για το τέλος, αλλά ας το αφήσουμε σαν έκπληξη.

    Μπορεί μια συναυλία να λειτουργήσει ως κάθαρση, και μέσω της μουσικής να βγουν συναισθήματα που δεν εκφράζονται εύκολα με λόγια;
    Κώστας:
    Δεν είναι οποιαδήποτε περίσταση, όπου θα επιβεβαίωνα αυτό που λες χωρίς δεύτερη σκέψη. Τα συναισθήματα της ημέρας θα είναι για μας κάπως πρωτόγνωρα.  
    Γιώργος:
    Ίσως, ναι. Αλλά θα πρέπει να το δούμε επί σκηνής.

    Έχετε παίξει αρκετές συναυλίες στην καριέρα σας, αλλά είμαι σίγουρος πως καμία δεν θα είναι τόσο «ιδιαίτερη» όσο αυτή. Αλήθεια, πώς κυλάνε οι τελευταίες μέρες πριν απ’ αυτήν; Το σύνηθες άγχος της προσμονής έχει δώσει τη θέση του σε άλλα συναισθήματα;  
    Κώστας:
    Να σου πω την αλήθεια, όσο πλησιάζει η ημέρα, ζοριζόμαστε. Η τριβή στις πρόβες διευκολύνει τη ροή, αλλά, όπως σου είπα, αυτό που θα αντιμετωπίσουμε την Παρασκευή θα είναι καινούργιο.
    Γιώργος:
    Όντως, η συναυλία αυτή δεν έχει τα συνήθη διακυβεύματα. Δεν υπάρχει άγχος. Αντίθετα, υπάρχει θέληση για παρουσία και μοίρασμα.



    Κώστα, μετά το τραγικό γεγονός της απώλειας του Μάκη, είναι η πρώτη φορά που θα ανεβείτε στη σκηνή.  
    Κώστας:
    Θα είναι η πρώτη, ναι. Θα μας βοηθήσουν σ' αυτό guests στα πλήκτρα, o Οδυσσέας και ο Ορέστης από τους Playgrounded, ο Αντώνης των Need, ενώ σε ένα από τα κομμάτια θα αναλάβει το ρόλο ο drummer μας ο Γιώργος και στη θέση του θα κάτσει ο Κάμιλ – ο πρώτος drummer των Poem. Τα παιδιά εκτός από εξαιρετικοί μουσικοί είναι φίλοι μας και η οικειότητα πάντα βοηθάει στο stage.

    Γιώργο, ελάχιστες μέρες μετά την απώλεια του Μάκη εμφανιστήκατε στην Πλατεία Νερού με τους Disturbed και θυμάμαι έντονα τα λόγια που είπατε απ’ τη σκηνή και το πόσο φορτισμένοι συναισθηματικά ήσασταν. Υπάρχουν στιγμές σαν αυτές που το να βγαίνεις στη σκηνή είναι «αδύνατο», και πού βρίσκεις τη δύναμη και τον επαγγελματισμό για να τις ξεπεράσεις;
    Γιώργος:
    Στις στιγμές αυτές επιβάλλεται να βγεις στη σκηνή και να επικοινωνήσεις. Η έννοια του όποιου επαγγελματισμού περνά σίγουρα σε δεύτερη μοίρα. Το να βγούμε στη σκηνή είναι αυτό που κάνουμε ούτως ή άλλως, οπότε θεωρείται αυτονόητο.

    Συχνά ευαγγελιζόμαστε την ενότητα της σκηνής, από πλευράς μουσικών και κοινού, αλλά κάτι τέτοιες αφορμές (δυστυχώς) είναι που δίνουν αξία στην έννοια. Θεωρείς πως πέρα από αναγνώριση ή οτιδήποτε άλλο που επιδιώκετε να καταφέρετε με τις μπάντες σας, αυτό είναι το πιο σημαντικό;
    Κώστας:
    Είναι πολλά που μπορούν να ειπωθούν για τη σκηνή. Με μια πρόταση, είναι ένας κύκλος ανθρώπων που με αμοιβαία εκτίμηση αλληλοβοηθιούνται για να προχωρήσει το όραμα που έχει ο καθένας για την τέχνη του. Μπορώ με βεβαιότητα να σου πω, ότι χωρίς τα παιδιά που θα παίξουμε μαζί την Παρασκευή -και όχι μόνο on stage- οποιοδήποτε βήμα θα ήταν πολύ δύσκολο. Όλοι όσοι είναι δίπλα μας, μουσικά και μη, θα είναι εκεί και ο απολογισμός στο τέλος της ημέρας, το να συζητάς για παράδειγμα μια ιδέα σαν αυτό το event και να θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή, είναι συγκινητικός. Κι αυτό είναι μάλλον το σημαντικότερο.
    Γιώργος:
    Είναι εξαιρετικά σημαντικό, ναι. Επίσης καλό είναι να επιδιώκεται σε κάθε περίπτωση η καλλιτεχνική αρτιότητα και τίποτε άλλο. Η όποια αναγνώριση νομίζω είναι απλώς παρελκόμενο.

    Τέλος, θα ήθελα να μου πείτε σε τι φάση βρίσκονται τα συγκροτήματά σας; Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο και, Κώστα, ποιο είναι το μέλλον των Mother of Millions;
    Κώστας:
    Είναι υπό συζήτηση, αλλά θα ανακοινώσουμε κάτι μετά από αυτό το live.
    Γιώργος:
    Οι Need αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαδικασία ηχογραφήσεων του πέμπτου full-length album τους.

    To χρονοδιάγραμμα της βραδιάς, έχει ως εξής: