Tuesday, 22 July 2014 21:14

KING DIAMOND: Η επεισοδιακή αποχώρηση του μπασίστα Hal Patino και η αντικατάσταση του

Written by 

    Σάλο στα media που ασχολούνται με το heavy metal έχει προκαλέσει η επεισοδιακή αποχώρηση του μπασίστα Hal Patino από τη μπάντα του King Diamond, με άκρως ενδιαφέρον ping pong δηλώσεων μεταξύ των 2 καλλιτεχνών.

    Όλα ξεκίνησαν με το επίσημο statement του Hal Patino ο οποίος έγραψε τα εξής: «Είναι πολύ λυπηρό το ότι έπρεπε να διακοπεί αυτό μετά από 19 χρόνια. Ήμουν πάντα 100% πιστός σε οποιονδήποτε μέσα στη μπάντα, και πάντα έδινα ό,τι είχα, εντός και εκτός σκηνής. Από τη πρώτη μέρα, η μπάντα του King Diamond ήταν η προτεραιότητα μου. Δεν έχασα ούτε μία πρόβα ή συναυλία, πάντα ήμουν προετοιμασμένος στις εμφανίσεις μου με την μπάντα και ήμουν ανέκαθεν πιστός φίλος του King Diamond ο οποίος μου στάθηκε στις πιο δύσκολες στιγμές μου.»

    «Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά ο μισθός που μου προτάθηκε για να παίξουμε ως headliners στο Wacken Open Air, αλλά και για τα υπόλοιπα τέσσερα κανονισμένα shows για αυτό το καλοκαίρι, ήταν γελοίος. Δύο μέρες πριν τη πρώτη μας πρόβα, έγραψα ένα e-mail όπου εξηγούσα τη θέση μου πάνω στο θέμα, μαζί με την πρόταση μου για μία δίκαιη και ρεαλιστική λύση πάνω στα λεφτά που θα λάμβανα. Και για όλο αυτό κατηγορήθηκα για εκβιασμό, κάτι που βρίσκω άκρως προσβλητικό. Επομένως, ξεκαθάρισα πως αν αυτός είναι ο τρόπος να αντιμετωπίσουν έναν μουσικό που δουλεύει μαζί τους 19 ολόκληρα χρόνια, πρέπει να χωρίσουμε τους δρόμους μας πάραυτα. Έτσι, αποχώρησα από το συγκρότημα αυτόβουλα στις 17 Ιουλίου

    «Βέβαια, αυτός δεν ήταν ο μοναδικός λόγος της αποχώρησης μου. Πολλά προβλήματα είχαν ήδη αρχίσει να προκύπτουν από τη τελευταία μας ευρωπαϊκή περιοδεία. Ξαφνικά υπήρχαν όροι για τα ρούχα που θα φοράω επί σκηνής και για τον τρόπο που θα κινούμαι πάνω σ' αυτή, όπως υπήρχαν και πολλά αρνητικά vibes επειδή προωθούσα το συγκρότημα του γιου μου για να τον βοηθήσω.»

    «Είναι πολύ τυπικό να πει ο King Diamond ότι απολύθηκα. Το ίδιο συνέβη και το 1990 όταν είπε στον Τύπο ότι με έδιωξε επειδή δεν ήμουν αρκετά ενθουσιώδης και είχα προβλήματα με ναρκωτικά. Αυτός ΔΕΝ ήταν ο λόγος... Ήταν οι υπερβολικά πολλές περιοδείες, η αποπομπή του King από την δισκογραφική Roadrunner, και εγώ ήθελα μουσικά να κάνω κάτι άλλο. Το ίδιο έκανε και στους φίλους μου, Mikkey Dee και Pete Blakk

    «Aυτή τη στιγμή βρίσκομαι στη Νορβηγία και πρόκειται να δώσω 2 συναυλίες με την άλλη μου μπάντα. Είπα σε όλους στη μπάντα του King Diamond ότι θα ήταν δυνατό να πηγαινοέρχομαι ώστε να μην χάσω τις 2 πρώτες πρόβες, και αμέσως διαβάζω το statement του King ότι απολύομαι.»

    «Δε νιώθω απολύτως τίποτα για τον King Diamond και τη μπάντα του. Είμαι περήφανος που συνέβαλλα στα κλασσικά του albums, και στα ένδοξα '80s. Αλλά μέχρι εκεί!»

    Αυτό ήταν το πρώτο statement του Hal Patino, το οποίο κλείνει με τα μελλοντικά του πλάνα και τις ευχαριστίες του προς τους οπαδούς και τους συναδέλφους του.

    Η απόκριση του Kim Bendix Petersen, ή αλλιώς King Diamond, ήταν άμεση, και είχε ως εξής:

    «Όταν κάποιος λέει μεγάλα ψέματα για εσένα και τον χαρακτήρα σου, έρχεται η στιγμή που πρέπει να βάλεις ένα τέλος σε όλα αυτά. Κι αυτή η στιγμή είναι τώρα. Πρόκειται να αποδείξω όλα όσα θα πω και προκαλώ τον Hal Patino να κάνει το ίδιο για όσα είπε»

    «Αρχικά, δεν έχω κανένα πρόβλημα να κρύψω το ποσό που θα λάμβανε το συγκρότημα για τα ευρωπαϊκά shows. Για αυτά τα 5 shows, ήταν 1000 ευρώ σε κάθε μουσικό ανά εμφάνιση. Σ' αυτό το νούμερο δεν περιλαμβάνονται τα λειτουργικά έξοδα σε μέρες που ο μουσικός δεν έχει συναυλία, ενώ η εταιρία καλύπτει τα πάντα από μεταφορές, διαμονές μέχρι ασφάλιση και εξοπλισμό.»

    «Δεν παίζουμε headliners στο Wacken. Μερικές φορές ο headliner δεν είναι αυτός που παίζει τελευταίος σε κάποιο stage. Απ' όσο γνωρίζω, οι Motörhead που παίζουν αμέσως πριν από εμάς είναι οι headliners στην Black Stage του Wacken τη 1η Αυγούστου. Μετά από αυτούς, οι Slayer παίζουν στη Main Stage και αυτοί είναι οι headliners του festival! Εμείς απλώς παίζουμε τελευταίοι στη Black Stage τα μεσάνυχτα. Δεν θυμάμαι ποιος εμφανίζεται στη Main Stage μετά από εμάς.»

    «Δεν πρόκειται να μπω σε λεπτομέρειες για το πώς λειτουργεί η εταιρία μας στη Δανία, αλλά είναι μία εταιρία με ετήσια έξοδα, και αν δεν είχαμε το Wacken φέτος, σας διαβεβαιώ ότι δεν θα μπορούσαμε να περιοδεύσουμε στις ΗΠΑ το φθινόπωρο.»

    «Τα δύο shows που θα δώσουμε σε κλειστούς χώρους στο Βερολίνο και στο Tilburg θα μας βάλουν μέσα, ακόμα κι αν είναι sold out. Αυτό τα επηρεάζει όλα και η εταιρία μας, δυστυχώς, δεν είναι στο επίπεδο των Megadeth, Slayer, κλπ., και προσφέρει αυτά που μπορεί.»

    «Δεν θα πάμε στις τράπεζες για να πάρουμε δάνεια ώστε να πληρώσουμε τον Hal. Aν αυτά τα λεφτά δεν ικανοποιούσαν τον Hal, κανείς δεν τον κρατάει με το ζόρι. Θα προτιμούσα να μην τα έλεγε όλα αυτά την ημέρα που ήρθα στην Δανία (17 Ιουλίου). Είχε έναν ολόκληρο χρόνο να τα σκεφτεί όλα αυτά, και μας τα λέει τη τελευταία στιγμή.»

    «Ένα σημαντικό fact όσον αφορά τους μισθούς είναι ότι όλο το crew και το συγκρότημα από τη περσινή ευρωπαϊκή περιοδεία είναι ίδιο με φέτος. Όλοι εκτός από τον Hal. Άρα όλοι είναι ευχαριστημένοι με αυτά που τους δίνει η εταιρία, εκτός από εκείνον.»

    «Το θεωρώ περιττό να αναλύσουμε αν ο Hal ζήτησε πρώτος να φύγει ή απολύθηκε, γιατί το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.»

    «Όμως, αξίζει να σταθούμε στο γεγονός ότι ο Hal έστειλε τον εξοπλισμό του με έξοδα της εταιρίας στο μέρος που θα κάναμε πρόβες, την ημέρα (17 Ιουλίου) που ισχυρίζεται ότι αποχώρησε από το σχήμα. Έχουμε στα χέρια μας την απόδειξη με την τυπωμένη ημερομηνία. Λέει επίσης ότι είχε την πρόθεση να έρθει από τη Νορβηγία για τις πρώτες πρόβες. Μιλάμε για μετά τις 17 Ιουλίου, άρα δεν βγάζει κάποιο νόημα. Γιατί να θέλαμε να κανονίσουμε πτήσεις από τη Νορβηγία όταν έχει ήδη φύγει από το συγκρότημα;»

    «Όσα είπε για την απόλυση του το 1990 και για τους Dee και Blakk είναι πολύ προσβλητικά και αξιολύπητα ψέματα. Αρχικά, αφού υποστηρίζει ότι έλεγα ψέματα στον Τύπο, γιατί επέστρεψε στη μπάντα; Ο Hal επέστρεψε όταν μας το ζήτησε ο ίδιος γύρω στο 2000 σε μία πρόβα που μας είχε επισκεφθεί με τον γιο του. Μας υποσχέθηκε ότι ήταν απόλυτα καθαρός και δεν έπινε καθόλου πια. Αυτό, τότε, με είχε συγκινήσει και τον έκανε ήρωα στα μάτια μου, κάτι που προφανώς τώρα έχει αλλάξει. Έχω χάσει πάσα εμπιστοσύνη απέναντι του.»

    «Μετά, τι στο καλό εννοεί όταν λέει ότι απολύθηκε λόγω υπερβολικά πολλών περιοδειών; Ποιος μουσικός θα μπορούσε να απολυθεί ποτέ για κάτι τέτοιο;»

    «Θα ήθελα ο Hal να παρουσιάσει το γράμμα της Roadrunner που έλεγε ότι μας διώχνει, αν μπορεί. Αυτό είναι άλλο ένα μεγάλο ψέμα.»

    «Πολλοί από εσάς γνωρίζουν ότι εξαγοράσαμε την έξοδο μας από την Roadrunner, δίνοντας της το "Abigail Live 1987" και τη συλλογή "Return of the Vampire" των Mercyful Fate. Aκόμα έχω το συμβόλαιο για να σας το αποδείξω, και ευχαρίστως να το σκανάρω για να το δείτε όταν επιστρέψω στο Dallas.»

    «To πρόβλημα εμπιστοσύνης προέκυψε όταν ηχογραφούσαμε το "The Eye" LP, την εποχή δηλαδή που ψάχναμε τον Hal Patino να ηχογραφήσει τα μέρη του. Αυτό μπορεί να σας το επιβεβαιώσει και ο Ole Bang (manager των Mercyful Fate και του King Diamond) και ο Andy LaRocque (κιθαρίστας του King Diamond). Δεν τον βρίσκαμε πουθενά, παρά τα αμέτρητα τηλεφωνήματα. Σπαταλήσαμε 7 μέρες κοιτάζοντας τους τοίχους των πανάκριβων Sweet Silence studios στη Δανία περιμένοντας μπας και εμφανισθεί ο Hal για να γράψουμε. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που αναγκαστήκαμε να φύγουμε από τη Roadrunner. Ήμασταν τόσο χρεωμένοι που η δισκογραφική, για καλό λόγο, υποθέτω, ήθελε να πάρει κομμάτι από το budget που θα έδινε για τον επόμενο μας δίσκο. Αυτό δεν ήταν σε καμία περίπτωση καλή ιδέα αν θέλαμε να συνεχίσουμε σαν μπάντα εκείνη την περίοδο.»

    «Σοβαρά τώρα, Hal, πώς τολμάς να μου χρεώνεις ότι απέλυσα τον Mikkey Dee; Μάλλον ξέχασες, αλλά εγώ και ο Andy θυμόμαστε ξεκάθαρα τον Mikkey να έρχεται στα Sweet Silence όταν γράφαμε το "The Eye" για να μας βάλει να ακούσούμε το solo album του Don Dokken που είχε μόλις γράψει μαζί του. Δεν έχω πει ποτέ κακή κουβέντα για τον Mikkey, τον οποίο τον εκτιμώ πολύ σαν άνθρωπο και drummer. Και το γνωρίζει και ο ίδιος»

    «Ο Pete Blakk είχε παρόμοια προβλήματα με εσένα κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του "The Eye" και κατά την διάρκεια της αμερικάνικης περιοδείας που προηγήθηκε, κάτι που τον κατέστησε αναξιόπιστο. Μία κατάσταση την οποία όλοι γνωρίζουν ότι διόρθωσε ο ίδιος σαν κύριος.»

    «Επαναλαμβάνω πως δεν με ενδιαφέρει ποιος έδιωξε ποιον, αλλά δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να δουλέψουμε μαζί ξανά. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Μπορούμε να το λήξουμε εδώ, ή μπορείς να το συνεχίσεις αν θες, αλλά μη ξεχνάς ότι γνωρίζω πολλούς ανθρώπους του κύκλου σου, και γνωρίζω τι συμβαίνει στη ζωή σου.»

    «Το πραγματικό σου πρόβλημα δεν αυτό ακριβώς που συζητάμε αυτές τις μέρες, σωστά; Το γνωρίζεις, στη τελική, ότι προσπαθώ πραγματικά να είμαι ευγενικός με όλο αυτό.»

    Ο Hal Patino αντέδρασε επίσης άμεσα, λέγοντας τ' ακόλουθα:

    «ΔΕΝ είμαι ναρκομανής! Έχω κουραστεί ήδη με όλη αυτό το σήριαλ, αλλά νιώθω πώς οφείλω να πω αυτή την ιστορία από τη δική μου σκοπιά. Μετά από αυτό, είναι σειρά του κάθε παρατηρητή να πιστέψει ό,τι νομίζει.»

    «ΤΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ;! O Κing το έκανε ξανά! Έχω 3 παιδιά που χρησιμοποιούν το Facebook και διαβάζουν τα νέα σε καθημερινή βάση. Ψεύδεσαι για πράγματα όπως ότι είμαι χρήστης ναρκωτικών και με αποκαλείς ψεύτη, αυτό είναι το χαμηλότερο που μπορείς να φτάσεις. Αλλά δεν μου κάνει εντύπωση, γιατί πάντα έτσι ήταν. Το ήξερα ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, και ο King γνωρίζει ότι αν τελικά συμφωνούσαμε με τα λεφτά, θα μπορούσα να πηγαινοέρχομαι μεταξύ Νορβηγίας και Δανίας για τις πρόβες... Όταν δεν είχα ακούσει από αυτούς... Παραιτήθηκα!»

    «Πώς μπορείς να με αποκαλείς ψεύτη όταν λέω ότι έκανες το ίδιο στον Mikkey Dee και στον Pete Blakk; Έφυγαν από το συγκρότημα πριν πεις στον Τύπο ότι απολύθηκαν!»

    «Ο Mikkey Dee είχε πει σε συνέντευξη του στο Music Street Journal ότι ο King και η δισκογραφική ο Mikkey ανακουφίστηκε όταν έφυγε από τον King Diamond επειδή ήθελε πολλά λεφτά. Και ο Mikkey απάντησε πως δεν απολύθηκε, αλλά παραιτήθηκε και ότι θα κάνει μήνυση. Άρα, σύμφωνα με τον Mikkey, άρχισαν να φτιάχνουν ψέματα και ο King βγήκε στον Τύπο και έριξε όλη αυτή τη λάσπη για τον Mikkey, και όταν ήταν σειρά του Mikkey να μιλήσει, όλοι ήταν εναντίον του.»

    «Και κάτι ακόμα. Η δήλωση του King Diamond το 1990, 3 μήνες μετά την αποπομπή του Pete Blakk ήταν ότι τέθηκε εκτός μπάντας λόγω έλλειψης ενθουσιασμού και προβλημάτων με τα ναρκωτικά.»

    «Όσον αφορά την απουσία μου από το studio την εποχή του "The Eye", είχε να κάνει με μία γρίπη που με ταλαιπωρούσε. Κάλεσα το studio και ήξεραν πολύ καλά γιατί έλειπα. Θέλω να πω σε όλους ότι ούτε πίνω ούτε κάνω ναρκωτικά. Θα πιω μόνο κάποιο σφηνάκι ουίσκι πριν βγω στη σκηνή για να μπω στο σωστό attitude. Δε νομίζω πως αυτό με κάνει αλκοολικό ή ναρκομανή.»

    «Τέλος, θα θελα να πω στον King το εξής. Προσωπικά δεν μου καίγεται καρφί για όλα αυτά που γράφεις για εμένα, το μόνο που με ενδιαφέρει είναι τα παιδιά μου, η οικογένεια μου και οι φίλοι μου που διαβάζουν εσένα να με λες ναρκομανή! Νομίζεις πως ξέρεις τι συμβαίνει στη ζωή μου; Δεν έχεις ιδέα... και ούτε πρόκειται να έχεις. Το πραγματικό σου πρόβλημα είναι ότι είσαι ένας κουρασμένος και πικρόχολος γέρος, αυτό είναι το μόνο που εισπράττω από τις δηλώσεις σου.»

    «Και για να τελειώνουμε με αυτό, δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να σε συγχωρέσω. Όλη αυτή η υποστήριξη που έλαβες από την οικογένεια μου και ειδικά από τον γιο μου Jackie (a.k.a. Maryann Cotton) ο οποίος σε προωθούσε όπου στεκόταν (τηλεόραση, συνεντεύξεις, κλπ). Όταν έμαθες ότι γράφει τραγούδια με τον Dick Wagner και τον Alice Cooper, τού γύρισες τη πλάτη, παρόλο που τον ξέρεις από μικρό παιδί. Και έχεις δίκιο, δεν πρόκειται να δουλέψω ξανά μαζί σου. Γιατί αυτό λαμβάνεις αν έχεις δουλέψει 19 ολόκληρα χρόνια με τον King Diamond. Eυχαριστώ όλους όσους έχουν εκφράσει την στήριξη και ανησυχία τους τις τελευταίες μέρες.»

    Εν τέλει, ο αντικαταστάτης του Hal Patino στη μπάντα είναι ο Pontus Edberg (The Poodles, Lion's Share, Zan Clan). Εδώ μπορείτε να δείτε μία φωτογραφία του από τις πρόβες.