Sunday, 30 November 2014 15:01

30 ΥΕΑRS METAL HAMMER GREECE: Συλλεκτικό αφιέρωμα «Δεκέμβριος 1984 - Δεκέμβριος 2014»

Written by 

    Κοίτα γύρω σου. Υπάρχουν πολλά πράγµατα στην καθηµερινότητα, που να έχουν παραµείνει ίδια και σταθερά στη ζωή, από τον Δεκέµβρη του 1984 µέχρι σήµερα;

    Η εύκολη απάντηση αυθόρµητα λέει «µάλλον όχι». Ποια είναι η εξαίρεση; Την κρατάς στα χέρια σου, είναι µηνιαίο εξειδικευµένο µουσικό περιοδικό και ονοµάζεται METAL HAMMER & HEAVY METAL. Το έντυπο που αποτελεί το βασικό πυλώνα στήριξης του metal στη χώρα µας, αυτό το Δεκέµβρη ήρθε η ώρα να γιορτάσει µαζί µε όλους τους αναγνώστες του, την παρουσία του για 30 χρόνια στη ζωή πολλών και διαφορετικών γενιών ανθρώπων που αγάπησαν και συνεχίζουν να παρακολουθούν συνειδητά, αυτή τη µουσική. 

    Η αδιάκοπη 30χρονη διαδροµή του METAL HAMMER ως εξειδικευµένο µηνιαίο µουσικό περιοδικό, είναι ένα απολύτως µοναδικό φαινόµενο για τα δεδοµένα του εγχώριου Τύπου (δεν αναφερόµαστε µόνο στο µουσικό Τύπο, αναφερόµαστε στο σύνολο των µηνιαίων εκδόσεων στην Ελλάδα). Αυτό το από κάθε πλευρά τροµερό κατόρθωµα µακροζωίας, εµείς που εργαζόµαστε στο περιοδικό, ξέρουµε πού το οφείλουµε. Το οφείλουµε, αποκλειστικά στην έµπρακτη µηνιαία στήριξη όλων των γενεών των αναγνωστών του περιοδικού. Το οφείλουµε σε όλους εσάς!

    Δίχως την δική σας παρουσία και συνεισφορά, αυτή η τεράστια διαδροµή µέσα στο χρόνο δεν θα µπορούσε να πραγµατοποιηθεί. Γι’ αυτό τον λόγο πιστεύουµε ότι η γιορτή για τα 30 χρόνια του METAL HAMMER, είναι ΔΙΚΗ ΣΑΣ Γιορτή!

    Τι σκαρώσαµε µ’ αιτία αυτή τη µεγάλη Γιορτή; Πολλά και διάφορα. Κάποια θα τα βρείτε στις πάρα πολλές επόµενες σελίδες, κάποια αφορούν το tribute CD που συνοδεύει το τεύχος («ταξίδι» στο 1984 µε οδηγό την αξιοσύνη και το µεράκι σηµερινών σπουδαίων συγκροτημάτων) και κάποια θα τα ζήσουµε από κοντά, τόσο στη Θεσσαλονίκη στις 6 Δεκεµβρίου, στο Eightball, αλλά και στην Αθήνα στις 27 Δεκεµβρίου, στο Fuzz.

    Τι θα βρεις στο παρόν συλλεκτικό αφιέρωµα;
    Κατ’ αρχάς το δηµοψήφισµα που κάναµε ώστε να καταγραφεί η άποψη σας για τα αγαπηµένα σας metal albums αυτών των 30 τελευταίων χρόνων. Θέλαµε παρούσα τη γνώµη σας για ό,τι µας πρόσφερε o metal πλανήτης από το 1984 µέχρι σήµερα, και µε αξιολογική σειρά κατάταξης θα δείτε παρακάτω τα αποτελέσµατα. Σηµειώνουµε ότι για κάθε album που επιλέξατε, φροντίσαµε να συνοδεύεται µε κείµενο από την κριτική που είχε φιλοξενηθεί στο περιοδικό την εποχή που κυκλοφόρησε. Αυτό, αποτελεί επίσης ένα «ταξίδι» στο χθες τού περιοδικού, όπου ταυτόχρονα ξαναθυµόµαστε πρόσωπα, γνώµες και πένες. Έτσι µεταφέρουµε αναλλοίωτη στο σήµερα την ατµόσφαιρα της κάθε εποχής.

    Στη συνέχεια, το λόγο έχουν, από τη µία µεριά, οι σηµερινοί συντάκτες του εντύπου, όπου ο καθένας τους έχει να πει δυο-τρία σηµαντικά πράγµατα για τη σχέση του µε το περιοδικό. Από την άλλη, φιλοξενούµε κάποιους παλιότερους γραφιάδες του METAL HAMMER, που δεν είναι σήµερα στο περιοδικό αλλά όλοι τους βοήθησαν µε τον κόπο τους να χαραχθεί αυτή η 30χρονη πορεία. Εµβόλιµα σε όλα αυτά, φιλοξενούµε και λίστες µε 30άδες από πράγµατα και καταστάσεις που µας σηµάδεψαν από το 1984 έως σήµερα. Αυτές οι 30αδες έχουν ενδεικτικό και όχι αξιολογικό χαρακτήρα.

    Ακολουθούν 30 ιδιώµατα-κατευθύνσεις του χώρου που δηµιουργήθηκαν και µας απασχόλησαν σε αυτά τα 30 χρόνια, ενώ ένα µεγάλο µέρος σελίδων το δώσαµε και στην ανατύπωση µόνιµων στηλών που έχει φιλοξενήσει το έντυπο µέσα στη διαδροµή του. Πολλοί «παλαιοί» αναγνώστες εδώ θα θυµηθούν, ενώ οι νεότεροι θα πάρουν ίσως για πρώτη φορά, µία καλή γεύση από το χθες του περιοδικού.

    Τέλος, κλείνουµε αυτό το συλλεκτικό αφιέρωµα στα 30 χρόνια του εντύπου, µε 30 δηλώσεις που έγιναν κατά καιρούς στο περιοδικό από µουσικούς, οι οποίες είτε έκαναν αίσθηση εκείνη την εποχή, είτε έβγαλαν γέλιο, είτε αναιρέθηκαν από τους ίδιους µε τις µετέπειτα πράξεις τους, και αποδεικνύουν ότι η ανάγνωση των συνεντεύξεων στο METAL HAMMER πρέπει να γίνεται πάντα λαµβάνοντας υπόψη τον “read between the lines” παράγοντα.

    Χρόνια πολλά, metalheads.

    Σας ευχαριστούµε για την µηνιαία, έµπρακτη δύναµη που µας δίνετε.

    Το METAL HAMMER είναι πρώτα και κύρια ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ!