Tuesday, 24 February 2015 20:55

LED ZEPPELIN: 40 χρόνια "Physical Graffiti" - Δηλώσεις του Jimmy Page

Written by 

    Σαν σήμερα, πριν 40 ακριβώς χρόνια, κυκλοφόρησε το "Physical Graffiti" DLP των Led Zeppelin, που ήταν και η έκτη τους studio δουλειά, ηχογραφημένη στην έπαυλη Headley Grange. Ο δίσκος χτύπησε το νο. 1 των αμερικάνικων charts και ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που ένας δίσκος - και δη διπλός - έγινε πλατινένιος ήδη από τις προπαραγγελίες!

    Αρχικά το album προοριζόταν για μονό, αλλά όταν το βρετανικό group συνειδητοποίησε ότι τα νέα τραγούδια ξεπερνούσαν τα 40 λεπτά (όσα χωρούσε ένας δίσκος βινυλίου τότε), έγραψαν παραπάνω υλικό και προσέθεσαν outtakes από παλιότερες κυκλοφορίες τους.

    Το "Physical Graffiti" αυτή τη περίοδο επανακυκλοφορεί σε μία πολυτελή έκδοση (βινύλιο και CD) με τόνους αρχειακού υλικού, όπως όλα τα studio albums των Zeps το τελευταίο διάστημα. Αυτά τα reissues είναι σε remastered μορφή από τον ηγέτη της μπάντας, Jimmy Page, ο οποίος και μίλησε για τον ιστορικό αυτό δίσκο.

    «Αν το κοιτάξεις από αυτή τη πλευρά και την εποχή που κυκλοφόρησε, το μόνο πράγμα που δεν έκαναν οι Led Zeppelin όταν έμπαιναν στο studio ήταν να κυνηγήσουν ένα single. Αυτό μας έδινε την ευκαιρία να ωθήσουμε τους εαυτούς μας μουσικά.»



    «Ούτε ήμασταν το μοναδικό group, ούτε το πρώτο, που έκανε ένα διπλό δίσκο. Όταν όμως το παρέδωσα στην δισκογραφική εταιρία, ήθελα πρώτα να βεβαιωθώ ότι αυτό θα ήταν η μητέρα όλων των διπλών albums.»

    Μέσα σε όλες τις τραγουδάρες που περιλαμβάνουν οι τέσσερις πλευρές του "Physical Graffiti", εκείνο που έμεινε περισσότερο απ' όλα στην ιστορία είναι το επικό "Kashmir".