Thursday, 08 September 2016 19:17

JON ANDERSON (YES): Σκέψεις για reunion με τη σπουδαία μπάντα

Written by 
    JON ANDERSON (YES): Σκέψεις για reunion με τη σπουδαία μπάντα

    Την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου απονεμήθηκαν στο Λονδίνο τα Progressive Music Awards. Σε αυτά μεταξύ πολλών καλλιτεχνών τεράστιας εμβέλειας όπως ο Andy Summers των Police, o Trevor Horn και οι Van der Graaf Generator, τιμήθηκε με την υψηλότερη διάκριση, αυτή του “Prog God” ο εκπληκτικός τραγουδιστής Jon Anderson, ιδρυτής και για σχεδόν 40 χρόνια frontman της μνημειώδους progressive rock μπάντας των Yes. Διαβάστε παρακάτω τις δηλώσεις του όπου αναφέρθηκε αναμενόμενα και στην πρώην μπάντα του και το ενδεχόμενο επανασύνδεσης.

    Αρχικά αναφέρθηκε με μια δόση χιούμορ στο βραβείο καθαυτό, το οποίο σημειωτέον έχει κερδίσει στο παρελθόν και ο επί σειρά ετών συνοδοιπόρος του στους Yes, ο θεόρατος Rick Wakeman: «Διάολε, καιρός ήταν! Θυμάμαι πως όταν ο Rick μου είπε πως θα πάρει το “Prog God” εγώ του απάντησα “και με ‘μένα τι θα γίνει Rick; Έλα τώρα!”.»

    Στη συνέχεια κοιτάζοντας πίσω προς τη σπουδαία καριέρα του, χρησιμοποίησε τα λόγια της μητέρας του για να την περιγράψει: «Θυμάμαι πάντα τη μητέρα μου να λέει πως η ζωή είναι σαν τον ωκεανό. Πηγαίνει πάνω-κάτω. Τη μια στιγμή είσαι ψηλά και την άλλη πέφτεις.»

    Ο Jon Anderson πρόσφατα έχει βρεθεί ξανά με τους Wakeman και Trevor Rabin (κιθαρίστας των Yes από το 1982 ως το 1994) στο project ARW και αποκάλυψε πως έχει μια επανασύνδεση των μεγάλων Βρετανών σοβαρά υπ’ όψη του. Συγκεκριμένα, έχει στο μυαλό του μια ενοποίηση του line-up των ARW με τους Yes του σήμερα. Κάτι τέτοιο μας θυμίζει την εποχή των δύο παράλληλων συγκροτημάτων υπό το κοινό όνομα των Yes από το 1990 ως το 1992, όταν κυκλοφόρησε και ο δίσκος “Union”: «Αυτή είναι η ιδέα που έχω στο μυαλό μου. Αν ενταχθούμε στο Rock ‘n’ Roll Hall of Fame το 2018, χρονιά της 50ής επετείου μας, θα βρεθούμε περίπου 20 άτομα στη σκηνή. Κάτι τέτοιο θα είναι υπέροχο.»

    Υπενθυμίζουμε ότι ο Jon Anderson υπήρξε μέλος των Yes από το 1968 ως το 1980, ξανά από το 1982 ως το 1988 και τέλος από το 1990 ως το 2004. Το τωρινό line up των σπουδαίων Βρετανών, πέρα από τις παλιές καραβάνες, τον απίστευτο Steve Howe στην κιθάρα και τον εκπληκτικό drummer Alan White, περιλαμβάνει τους Jon Davison στη φωνή, Billy Sherwood στα τύμπανα και τον Geoff Downes στα πλήκτρα.

    Ας θυμηθούμε μερικές από τις σπουδαιότερες συνθέσεις των Yes.