Tuesday, 09 April 2019 17:33

BRUCE DICKINSON: Ανακηρύχθηκε επίτιμος πολίτης του Σεράγεβο

Written by 
    BRUCE DICKINSON: Ανακηρύχθηκε επίτιμος πολίτης του Σεράγεβο

    Επίτιμος πολίτης του Σεράγεβο ανακηρύχθηκε ο θρυλικός Bruce Dickinson, 25 χρόνια μετά την αξέχαστη συναυλία στην υπό πολιορκία πόλη.

    Η συναυλία του Dickinson το 1994 ήταν «μία από τις στιγμές που καταλάβαμε πως θα επιβιώσουμε» ανέφερε ο δήμαρχος, Abdulah Skaka.

    Η πρωτεύουσα της Βοσνίας τίμησε τον Bruce Dickinson ως επίτιμο πολίτη στο πλαίσιο αναμνηστικής τελετής για την απελευθέρωση της πόλης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και για την έναρξη της Πολιορκίας του Σεράγεβο, της οποίας ο τραγικός απολογισμός έφτασε τους 11.000 νεκρούς, ανάμεσά τους και περίπου 1.500 παιδιά.

    Τον Νοέμβριο του 2018, στο Metal Hammer, φιλοξενήσαμε τα λόγια του Dickinson που ξετυλίγουν όλες τις πτυχές του εξαιρετικά επικινδύνου ταξιδιού περιγράφοντας τη συνταρακτική εμπειρία και από την άλλη με αφορμή τον Πόλεμο ως φαινόμενο της ανθρώπινης συμπεριφοράς που έχει απασχολήσει όλες τις μορφές των Τεχνών, δημιουργήσαμε ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα που αφορά τραγούδια τα οποία περιγράφουν ιστορικές πολεμικές αναμετρήσεις. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

    Τον περασμένο Αύγουστο, έγινε η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ "Scream for me Sarajevo" στο πλαίσιο του Sarajevo Film Festival.

    Στην ταινία απεικονίζεται η συναυλία το 1994 που το Σαράγιεβο ήταν υπό πολιορκία.

    Το σενάριο γράφτηκε από τον Jasenko Pasic, σκηνοθετήθηκε από τον Tarik Hodzic και η παραγωγή έγινε από την Prime Time Productions.

    Ο Pasic δήλωσε: «Η ιδέα για την ταινία μου ήρθε ένα βράδυ καθώς διάβαζα την ιστορία του Chris Dale για τη συναυλία του Dickinson στο Σαράγιεβο το 1994. Τότε, ξεκίνησα να ψάχνω κόσμο που ήταν στο BKC εκείνη τη νύχτα και έτσι καταλήξαμε στην ταινία. Οι Tatjana Bonny, Alex Elena, Tarik Hodzic και Adnan Cuhara, είναι οι άνθρωποι που δημιούργησαν την ταινία μαζί μου, η οποία θα δείχνει όλη τη σκληρότητα και τον τρόμο της πολιορκίας στο Σαράγιεβο και το γεγονός πως όλοι ζούσαν φυσιολογικά κάτω από τέτοιες συνθήκες. Το "Scream for me Sarajevo" είναι μια ταινία για τη ζωή».