Friday, 16 November 2018 16:27

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ METAL: 20 πολεμικά τραγούδια των Iron Maiden

Written by 
    ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ METAL: 20 πολεμικά τραγούδια των Iron Maiden

    Mε αφορμή το ντοκιμαντέρ “Scream for Me Sarajevo” που πραγματεύεται την επίσκεψη του Bruce Dickinson για συναυλία στην πρωτεύουσα της Βοσνίας σε περίοδο πολέμου, στο METAL HAMMER Νοεμβρίου εξετάζουμε στενά τις περιπτώσεις που η πολεμική ιστορία ενέπνευσε το heavy metal. Οι Iron Maiden, με ή χωρίς τον Dickinson, εδώ και 40 περίπου χρόνια έχουν μεγαλουργήσει στρεφόμενοι στις ιστορικές μάχες αλλά και στα ethics του πολέμου. Ακολουθούν 20 τραγούδια της Σιδηράς Παρθένου που εξουδετερώνουν κάθε αντίπαλη στρατιά.

    AΠΟ ΤΟ ΝΙΚΟ ΤΡΑΓΑΚΗ

    Invasion
    (από το “Soundhouse Tapes” EP)

    Αν οι Vikings έκαναν επελάσεις στα στενά του East End και είχαν ποδοσφαιρική ομάδα, αυτός θα ήταν ο ύμνος τους και οι pubs θα μας σέρβιραν με κέρατα.



    Invaders

    (από το “The Number of the Beast”)

    Ό,τι είπαμε αμέσως πριν, μόνο που η ομάδα παίζει πλέον στην Premier League. Πήραν, βλέπεις, καλύτερο σέντερ φορ.



    Run to the Hills
    (από το “The Number of the Beast”)

    Το πρώτο single των Maiden με τον Bruce στο μικρόφωνο μάς πήρε το σκαλπ και 36 χρόνια μετά, ακόμα τρέχουμε. Από έναν δίσκο-τοτέμ.



    Where Eagles Dare
    (από το “Piece of Mind”)

    Drum intro που σε βομβαρδίζει σα να θέλουν με το καλημέρα να μας κάνουν να καταλάβουμε τι μεταγραφάρα έχουν κάνει. Οι Αετοί Τολμούν πάνω από τα χιονισμένα όρη, και σκέψου ότι θα πάνε ακόμα ψηλότερα...



    The Trooper
    (από το “Piece of Mind”)

    Η δισολία που έγινε ολόκληρη κουλτούρα στο Βιβλίο του Heavy Metal. Ένα «ω-ω-ω-ω» για ρεφρέν, ουσιαστικότερο από κατεβατά ολόκληρα. Αν τ’ άλογα της Ελαφράς Ταξιαρχίας κάλπαζαν τόσο δυνατά όσο το μπάσο του ‘Arry, οι Άγγλοι θα ‘χαν λιγότερες απώλειες.



    Aces High
    (από το “Powerslave”)

    H έναρξη του “Powerslave” δεν ξεπεράστηκε ποτέ κι από κανέναν. Το μόνο πράγμα που πετάει πιο ψηλά από τα βρετανικά Spitfire είναι η φωνή του Dickinson. Ακόμα μεγαλύτερο ρίγος όταν προηγείται ο λόγος του Tσώρτσιλ στα live.



    2 Minutes to Midnight
    (από το “Powerslave”)

    Το Doomsday Clock πλησιάζει σε καιρό Ψυχρού Πολέμου το μηδέν της ολοκληρωτικής πυρηνικής καταστροφής, και οι Maiden την τελειότητα, παρόλο που δεν είναι το καλύτερο από τα κλασικά τους singles.



    Alexander the Great
    (από το “Somewhere in Time”)

    Ένα Maiden-ικό έπος για τον μεγάλο στρατηλάτη, δίνοντας έναν διαφορετικό τόνο στον πιο «προχώ», φουτουριστικό τους δίσκο. Το μεγαλύτερο συναυλιακό απωθημένο των Ελλήνων fans, και όχι μόνο.



    Tailgunner
    (από το “No Prayer for the Dying”)

    Η σίγουρη επιτυχία του πολεμικού opener για έναν αμφιλεγόμενο δίσκο. “Tailgunners” ήταν οι πυροβολητές στο πίσω μέρος των βρετανικών βομβαρδιστικών, αλλά η έμπνευση ήρθε στον Bruce από μία ταινία πορνό. Λογικό. Το τραγούδι γαμάει.



    Afraid to Shoot Strangers
    (από το “Fear of the Dark”)

    Με αφορμή τον Πόλεμο του Κόλπου, ο Steve Harris υπογράφει ένα αντιπολεμικό ποίημα και η Σιδηρά Παρθένος μάς χαρίζει μία από τις τελευταίες uber-classic δισολίες της. Aποδίδοντας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, ο Blaze το έλεγε πολύ καλά, αλλά για την ώρα ας πάμε με το original.



    Fortunes of War
    (από το “The X Factor”)

    Εποχή Blaze Bayley, λοιπόν, και το σκοτεινό “The X Factor” καταπιάνεται με το μετατραυματικό στρες του πολέμου. Οι μεγαλύτερες fo(υ)rtunes δεν έχουν έρθει, όμως, ακόμα.



    The Aftermath
    (από το “The X Factor”)

    Γιατί γίνεται πόλεμος; Αξίζει όλο αυτο το αίμα και η καταστροφή; Ποιος θα φέρει πίσω όλες αυτές τις απώλειες; Πόσοι θυμούνται αυτή την κομματάρα; Πότε θα δικαιωθεί το “The X Factor”;



    Blood on the World’s Hands
    (από το “The X Factor”)

    Μόνο ο τίτλος του είναι μία πληρέστατη κριτική στον πόλεμο. Δεν ασχολήθηκε μόνο ο Bruce τότε με τις συρράξεις στη Βοσνία, αλλά και ο Steve, γράφοντας μία ακόμη παραγνωρισμένη στιγμή της δισκογραφίας του.



    The Edge of Darkness
    (από το “The X Factor”)

    Από τη μία το αριστουργηματικό φιλμ «Αποκάλυψη Τώρα» και το βιβλίο “Heart of Darkness”, από την άλλη η ενδοσκόπηση του “The X Factor” και η επιμονή των Maiden των mid-‘90s να επιζήσουν. Συνδυασμός γλυκόπικρος, άρα όχι για όλους.



    The Clansman
    (από το “Virtual XI”)

    Ο William Wallace μάχεται για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια της Σκωτίας. Ο Steve Harris μάχεται για την επιβίωση και την ανάσταση των Maiden. Το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις, μνημιώδες. Για του λόγου το αληθές, και η φετινή απόδοση του τραγουδιού στη Μαλακάσα, με τον Βruce να το απογειώνει.



    Montsegur
    (από το “Dance of Death”)

    O Βruce πάει για διακοπές στη Νότια Γαλλία και ενημερώνεται για τη σφαγή της χριστιανικής αίρεσης των Καθαρών, οι οποίοι ξεκληρίστηκαν στο κάστρο του Montsegur στις 16/03/1244, μετά από δεκάμηνη πολιορκία των Ρωμαιοκαθολικών στρατιωτών του Γάλλου βασιλιά. Το ηχητικό αποτέλεσμα... σκοτώνει.



    Paschendale
    (από το “Dance of Death”)

    Η πολύνεκρη μάχη έξω από την πόλη Ypres του Βελγίου κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου αποδίδεται με την επική σύνθεση που της αρμόζει. Όλα τα συναισθήματα της απώλειας στα χαρακώματα είναι εκεί, σε λόγια και ήχους.



    These Colours Don’t Run
    (από το “A Matter of Life and Death”)

    Το “A Matter of Life and Death” album του 2006 είχε μία έντονη πολεμική χροιά σε στίχους, εξώφυλλο και γενικότερη αισθητική. Μία εφτάλεπτη σύνθεση όπου άπαντες της εξάδας έχουν το λόγο τους, αλλά το ρεφρέν κλέβει τα φώτα, με τις λέξεις του τραγουδιού να καταθέτουν τις σκέψεις ενός στρατιώτη στην πρώτη γραμμή.



    The Longest Day
    (από το “A Matter of Life and Death”)

    Τίτλος παρμένος από την ομώνυμη ταινία του 1962 που αφορά στην απόβαση στη Νορμανδία. Ένα ακόμα επικό κομμάτι, χαρακτηριστικό της post-reunion περιόδου, στο πολεμικό πνεύμα του “AMOLAD”.



    Death or Glory
    (από το “The Book of Souls”)

    Ένα τραγούδι για τον Μάνφρεντ φον Ριχτχόφεν, τον Κόκκινο Βαρόνο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από τις καλύτερες «μαζεμένες» πεντάλεπτες συνθέσεις τους τα τελευταία 20 χρόνια με ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΟ pre-chorus, ακόμα κι όταν λέει “climb like a monkey out of hell, where I belong”.



    Ο Βruce Dickinson με αιτία το ντοκιμαντέρ “Scream for Me Sarajevo” κοσμεί το εξώφυλλο του METAL HAMMER Νοεμβρίου, όπου έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τα λόγια του σχετικά με αυτή την ανατριχιαστική του εμπειρία. Στο ίδιο τεύχος, και το πολυσέλιδο αφιέρωμα στα τραγούδια που λαμβάνουν ως έμπνευση τον πόλεμο και τις συνέπειές του μέσα στην ανθρώπινη ιστορία.