Monday, 03 June 2024 14:31

ΤΗΙS.IS.HAMMER.474: Τεύχος Ιουνίου, Prog Wizards & Freezing Moon Issue!

Written by 
  ΤΗΙS.IS.HAMMER.474: Τεύχος Ιουνίου, Prog Wizards & Freezing Moon Issue!

  Ιούνιος με τους εμβληματικούς Opeth που έχουν να μας επισκεφτούν περίπου 10 χρόνια… Ξεκάθαρα μας έλειψαν και χαιρόμαστε που θα τους δούμε στο Θέατρο Λυκαβηττού!! Από την άλλη πλευρά, αναφερόμαστε στην 30χρονη επέτειο του “De Mysteriis Dom Sathanas” των Mayhem, που σκέπασε τον πλανήτη με παγωμένο νορβηγικό σκότος. Όταν μιλάμε για black metal θεμέλιο, σε αυτόν τον δίσκο αναφερόμαστε και ο Attila Csihar µας μεταφέρει στην εποχή και εξηγεί τα πάντα! Στις μέσα σελίδες ανάμεσα στα πολλά που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, βρίσκουμε την μεγάλη κουβέντα που πραγματοποιήσαμε με τους Bob Katsionis & Fotis Benardo για την είσοδο του Artificial Intelligence (AI) στις metal μουσικές, αλλά και την αποκλειστική συνέντευξη με την Ιέρεια των Κελτών Loreena McKennitt, λίγο πριν τις συναυλίες της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αν θέλετε να μάθετε τα σημεία διανομής του METAL HAMMER, τηλεφωνήστε στο 210-4820033 ή στείλτε μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook και θα σας ενημερώσουμε για το πού υπάρχει διαθέσιμο. Επίσης το τεύχος μπορείτε να το αποκτήσετε κάνοντας το παραγγελία ΕΔΩ. Σας ευχαριστούμε που μας επιτρέπετε να βαδίζουμε δίπλα σας!! Stay Heavy!


  OPETH ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΜΑΛΙΣΟΒΑ: Σχεδόν µια δεκαετία για ένα συγκρότηµα που έχει τιµήσει δεόντως την Ελλάδα (και αυτή να του το ανταποδίδει, φυσικά, όπως του αξίζει) δεν τη λες και λίγη. Πόσο µάλλον όταν σε αυτό το διάστηµα οι OPETH έχουν κατορθώσει να µεγεθύνουν το όνοµά τους ακόµη περισσότερο, έχοντας εγκαθιδρυθεί ως ένα από τα σηµαντικότερα σχήµατα στον παγκόσµιο metal χάρτη - και δεν µιλάµε µονάχα για τον progressive ήχο. Με αφορµή, λοιπόν, την επικείµενη συναυλία των Σουηδών στο Θέατρο Λυκαβηττού την Τετάρτη 3 Ιουλίου στα πλαίσια του Rockwave Nights ο για 17, πλέον, χρόνια συνοδοιπόρος του ιθύνοντα νου των Opeth, του Mikael Åkerfeldt, FREDRIK ÅKESSON, βρίσκεται στο προσωπικό του studio και µας καλεί για να µας τα πει µε έναν άµεσο και «βιρτουόζικο» τρόπο.  MAYHEM “DE MYSTERIIS DOM SATHANAS” ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΧΑΝΑΚΟΥΛΑ: Πέρασαν 30 χρόνια από όταν το “DE MYSTERIIS DOM SATHANAS” των MAYHEM δόθηκε στον κόσµο… Ένας δίσκος ο οποίος κατείχε πραγµατικά τα µυστήρια του έκπτωτου Άγγελου. Ως εκ τούτου η µοίρα του δεν µπορούσε παρά να είναι καταραµένη. Μέσω αυτού ήρθε και η έκρηξη στο black metal, που κόχλαζε στα καζάνια της Κόλασης τα προηγούµενα χρόνια. Γιατί το συγκεκριµένο album δεν είναι µόνο τα 8 κοµµάτια που περιέχει. Είναι όλα τα γεγονότα αυτά που το συνοδεύουν, γραµµένα µε αίµα µεν, αλλά που µε τον δικό τους τρόπο διέδωσαν το µήνυµα αυτού του κινήµατος και το έκαναν πρωτοσέλιδο σε όλα τα metal περιοδικά. Ποιο ήταν αυτό το µήνυµα; Ο άνθρωπος που µε τα φωνητικά του υλοποιούσε εφιάλτες, ο ATTILA CSIHAR, µας αναλύει και εξηγεί τα πάντα. Κάποιες δηµιουργίες µπορεί να είναι τροµακτικές ακόµα και για τους ίδιους τους δηµιουργούς…  40 ΧΡΟΝΙΑ METAL HAMMER: Στη διαδροµή για να γιορτάσουµε τα 40 ΧΡΟΝΙΑ του METAL HAMMER, θυµόµαστε τον Ιανουάριο του 1996 όπου οι SAVATAGE έπαιξαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε µία αξέχαστη εµφάνιση στο ΡΟΔΟΝ CLUB. Την επόµενη της συναυλίας το METAL HAMMER µίλησε διά ζώσης µε τον JON OLIVA. (ΤΕΥΧΟΣ NO. 134, 3/1996)

  LOREENA McKENNITT ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΧΑΝΑΚΟΥΛΑ: Οι λέξεις έχουν περιορισµούς. Πόσο µάλλον όταν πρέπει να περιγράψουν κάτι υπερβατικό, όπως ένα album σαν το “THE MASK AND MIRROR”. Η LOREENA McKENNITT είναι ένας σύγχρονος εξερευνητής που δεν ανακαλύπτει νέα εδάφη, αλλά µελετάει πολιτισµούς, θρησκείες και κουλτούρες και καλεί την ψυχή του ακροατή σε ένα µουσικό ταξίδι αυτογνωσίας. Μπορεί να έχουν περάσει 30 χρόνια από την κυκλοφορία αυτού του εµβληµατικού δίσκου, αλλά στις 26 και 27 Ιουνίου, σε Αθήνα (Ωδείο Ηρώδου Αττικού) και Θεσσαλονίκη (Θέατρο Γης) αντίστοιχα, θα καταλάβουµε γιατί το έχουµε ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Αν θέλουµε να µιλάµε για πολιτισµό, πρέπει να ακούσουµε µε προσοχή τα λόγια της Καναδής τραγουδίστριας. Άλλωστε είναι απόρροια παραδόσεων που άντεξαν στον χρόνο πολύ περισσότερο απ’ ό,τι µπορούµε να συλλάβουµε…

  APOCALYPTICA ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟ: Ήταν 10 Μαΐου του 1998, όταν καµιά πεντακοσαριά νοµαταίοι µαζευτήκαµε από περιέργεια στο Ρόδον για να δούµε αυτούς που «έπαιζαν Metallica µε βιολιά». Και τελικά φύγαµε µε τα λαρύγγια κλειστά από το τραγούδι και µε τη γνώση ότι υπάρχει ένα «βιολί» που παίζεται κάθετα και λέγεται cello. Έκτοτε οι APOCALYPTICA εξελίχθηκαν και έγιναν ένα σπουδαίο brand της παγκόσµιας µουσικής βιοµηχανίας. Μέσα τους όµως παρέµειναν οι metalheads που τότε γίναµε µαζί τους ένα. Έτσι δεν είναι, EICCA TOPPINEN;

  EVERGREY ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΖΑΡΗ: Οι EVERGREY είχαν πάντα το ταλέντο να ξεχωρίζουν και αυτό διότι παρόλο που κατηγοριοποιούνται ως µία prog/power µπάντα, στην πραγµατικότητα δεν είναι ούτε prog (µε την κλασική έννοια του όρου), ούτε power. Κάνουν κάτι δικό τους, κάτι αναγνωρίσιµο από χιλιόµετρα και που -σχεδόν- πάντα χαρακτηρίζεται από µία αδιαµφισβήτητη ποιότητα, σκοτάδι και µελαγχολία. Στο “THEORIES OF EMPTINESS” οι Σουηδοί ηχούν «τεράστιοι» και ανανεωµένοι, οπότε το Metal Hammer συνδέθηκε µε τον εγκέφαλο του συγκροτήµατος, TOM ENGLUND, ένα πρωινό Δευτέρας (το λες και… “Monday Morning Apocalypse”), για να µάθει περισσότερα.

  KHIRKI ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟ: Στο radar του Hammer το µαγεµένο νησί των KHIRKI, είχε µπει µε το στίγµα που εξέπεµπε η «Κτηνωδία». Τώρα που κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος υπό το όνοµα «ΚΥΚΕΩΝΑΣ», βεβαιωθήκαµε! Η µπάντα βρίσκεται υπό την επήρεια φίλτρου, ικανού να µεταδώσει ρίγος σε ακροατές που αναζητούν περιπέτεια στον metal ήχο. Αν ρωτάς εµένα, αποτελούν ιδανικό παράδειγµα ώστε να εξηγήσω σε κάποιον τι είναι η «επί της ουσίας» progressive αισθητική. Με οδηγό την κάψα της φαντασίας, οι Khirki πλέουν σε θάλασσες αντάµα µε έναν στόλο από εξωφρενικά καταπληκτικές τραγουδάρες. Εδώ µε τον ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΙΩΑΝΝΟΥ (κιθάρες, φωνή) και τον ΟΡΕΣΤΗ ΚΑΤΣΑΡΟ (µπάσο), κουβεντιάζουµε για το καινούργιο album, τους Socrates, τους Megadeth, τους Jethro Tull, τους Rotting Christ, τους Mastodon, τη µουσική παράδοση, τη Loreena McKennitt και η συζήτηση φτάνει ως τη virtual «ζωή» των social media. Θα το γράψω όπως µου το έβγαλε η συζήτηση που ακολουθεί: Είναι θαυµάσιο να έχω απέναντί µου δυναµικούς παιχταράδες, οι οποίοι διαθέτουν συγκροτηµένη σκέψη. Διάβασε τη συνέντευξη, ανακάλυψε τα µυστικά του «Κυκεώνα». Χάρη στον εαυτό σου θα κάνεις. Ορκίζοµαι.

  SEBASTIAN BACH ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΤΡΑΓΑΚΗ: Αγέραστη φωνάρα. Σαρωτικός performer. Είδωλο. Οπαδός. Συλλέκτης. Εγκάρδιος συνεντευξιαζόµενος. Κανονικός µεταλλάς. Όλα τα παραπάνω και ακόµη περισσότερα περιγράφουν τον πληθωρικό SEBASTIAN BACH, το λαρύγγι που έκανε τα πρώτα albums των Skid Row κλασικά. Ο Καναδός star κυκλοφορεί το solo album µε τον αυτοπεριγραφικό τίτλο “CHILD WITHIN THE MAN” και ουρλιάζει στην άλλη άκρη της Zoom συνεδρίας για το απωθηµένο του µε την Ελλάδα, τον θαυµασµό του James Hetfield(!) προς το πρόσωπό του, τα αυθεντικά ‘70s βινύλια και το πολυπόθητο reunion. Τι 16, τι 56! Απολαύστε.

  ΘΕΜΑΤΑ / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ: OPETH, MAYHEM: 30 ΧΡΟΝΙΑ “DE MYSTERIIS DOM SATHANAS”, LOREENA McKENNITT, KHIRKI, SEBASTIAN BACH, EVERGREY, SUNBURST, APOCALYPTICA, VIRGIN MARY’S EYES, CRYPT SERMON, FEEBLE, DISILLUSIVE PLAY, SCHEITAN, PIRATE QUEEN.

  MONIMEΣ ΣΤΗΛΕΣ: ΗΑΜΜΕRING THE WORLD, LOUD FROM PLANET METAL, PROTOMETAL: T.2., CELEBRATION DAY: Kreator “Extreme Aggression”, HEAVY LIVING: AI Vs. Metal, STAGE HAMMER, HELLENIC ASSAULT, SUB-TERRA, JUDGEMENT DAY.

  HEAVY LIVING: AI Vs. Metal: To ARTIFICIAL INTELLIGENCE (AI) δεν βρίσκεται µόνο σε sci-fi films, τύπου “The Matrix” και “Terminator”. Πλέον, υφίσταται και στη µουσική που µας αφορά και αυτό είναι θέµα για το οποίο όλοι πρέπει να είµαστε ενήµεροι ώστε ο καθένας να αποφασίσει τη στάση του. Για αυτόν τον λόγο, από την πλευρά του περιοδικού, ο ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ και ο ΧΑΚΟΣ ΠΕΡΒΑΝΙΔΗΣ, κουβέντιασαν µε τον FOTIS BENARDO και τον BOB KATSIONIS. Δύο εµπειρότατους µουσικούς και παραγωγούς, οι οποίοι γνωρίζουν άριστα το ζήτηµα και µπορούν να µας δώσουν πλήρη εικόνα της τρέχουσας κατάστασης. Όσο για τη θέση του εντύπου, υπάρχει στην κουβέντα που ακολουθεί. Και για να το γράψουµε απλά, τεχνοφοβικοί δεν είµαστε. Ζούµε, εργαζόµαστε, λειτουργούµε, χρησιµοποιώντας εργαλεία της τεχνολογίας. Όµως τα κείµενα που γράφουµε και διαβάζουµε στο έντυπο, θέλουµε να είναι 100% φτιαγµένα από την πνευµατική και σωµατική προσπάθεια ανθρώπων. Δεν επιθυµούµε να είναι generic προϊόντα τεχνικής νοηµοσύνης. Διαβάστε προσεκτικά. Το θέµα είναι µεγάλο, σοβαρό και σε εξέλιξη. Το παρακολουθούµε.  

  HORROR: NIGHTRAGE, INTER ARMA, DAATH, ABORTED, BRODEQUIN

  NIGHTRAGE ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΖΑΡΗ: Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΓΚΑΣ είναι ο νέος τραγουδιστής των NIGHTRAGE και ο αρχηγός τους, ΜΑΡΙΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, φαίνεται πως είναι ενθουσιασµένος µε αυτήν την αλλαγή. Με αφορµή τον νέο, δέκατο ολοκληρωµένο δίσκο, “REMAINS OF A DEAD WORLD”, ο οποίος δηµιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από ελληνικά χέρια για πρώτη φορά στην ιστορία του group, το Horror συνοµίλησε µε τους δύο πρωταγωνιστές.

  ΑΦΙΣΕΣ: RAMMSTEIN / ROTTING CHRIST  Τεύχος Ιουνίου με σημαιοφόρους τους prog wizards Opeth και την 30χρονη επέτειο του παγωμένου νορβηγικού σκότους που μας παρέδωσε το “De Mysteriis Dom Sathanas” των Mayhem. Άχαστο για να ξεκινήσει το καλοκαίρι όπως μας αρμόζει!! Να σας κάνει καλή παρέα!! Αν θέλετε μπορείτε να το παραγγείλετε ΕΔΩ. Σας ευχαριστούμε που μας επιτρέπετε να βρισκόμαστε στις ζωές σας!