Saturday, 02 July 2016 16:18

BRIAN TATLER (DIAMOND HEAD): “Θαυμάζω τους METALLICA για όσα έχουν πετύχει”

Written by 
    BRIAN TATLER (DIAMOND HEAD): “Θαυμάζω τους METALLICA για όσα έχουν πετύχει”

    Οι γίγαντες Metallica έχουν εκφράσει πολλές φορές το θαυμασμό τους για ένα εκ των ηγετικών συγκροτημάτων του NWOBHM κινήματος, τους Diamond Head είτε μέσω των δηλώσεών τους, είτε με τις διασκευές τους σε κομμάτια των Βρετανών. Σε μια αντιστροφή ρόλων, ήταν η σειρά του κιθαρίστα των Diamond Head, Brian Tatler να βγάλει το καπέλο στους Metallica. Διαβάστε παρακάτω περιληπτικά τι δήλωσε.

    «Έχω μόνο θαυμασμό να εκφράσω για τα όσα έχουν πετύχει οι Metallica. Έχουν διαγράψει μια εξαιρετική πορεία. Τους έχω δει 20 φορές και το θέαμα μιας μπάντας να ξεκινά από πουθενά και να γίνεται το κορυφαίο metal όνομα όλων των εποχών είναι υπέροχο. Συνάντησα τον Lars όταν ήταν απλώς ένας fan των Diamond Head χωρίς να αναφέρει ότι παίζει τύμπανα ή πως θέλει να φτιάξει μια μπάντα. Στη συνέχεια τον παρακολούθησα να φτάνει στην κορυφή, και να γίνεται headliner στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου κάτι που δεν έχω ξαναδεί να συμβαίνει σε οποιονδήποτε ήξερα και ήταν φίλος μου. Είναι απίστευτο.

    «Ναι επηρεάστηκαν από μπάντες όπως εμείς, οι Motörhead και οι Iron Maiden κλπ στις αρχές της καριέρας τους όμως όταν το “Master of Puppets" κυκλοφόρησε πιστεύω πως είχαν ήδη αφήσει τις NWOBHM επιρροές τους και είχαν αρχίσει να εξερευνούν νέες περιοχές όπου κανείς δεν είχε ξαναπάει. Τότε ήταν που άρχισαν να τους αντιγράφουν όλοι και τώρα υπάρχουν 100.000 μπάντες που ακούγονται σαν τους Metallica

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη του Brian Tatler για τους λόγους που πολλές μπάντες της σκηνής παραμένουν ακόμα και σήμερα ενεργές: «Νομίζω πως έχει να κάνει με τη γενιά μας. Όσοι ήμαστε 16 ως 18 μεγαλώσαμε ακούγοντας τις σπουδαίες μπάντες των 70s όπως τους Black Sabbath, τους Led Zeppelin, τους Deep Purple, τους Rush, τους AC/DC, τους Thin Lizzy και μας στιγμάτισαν. Ήταν εξαιρετική εποχή για τη μουσική τα 70s, και προσωπικά η αγαπημένη μου οπότε μάλλον ήθελα να κάνω κάτι παρόμοιο, να πάρω κάτι από τα παλιά και να το προχωρήσω. Προσπαθούσαμε με όλες μας τις δυνάμεις να είμαστε ανταγωνιστικοί και πρωτοπόροι το ίδιο πιθανότατα και πολλές άλλες μπάντες στη χώρα όπως οι Saxon, οι Def Leppard κλπ.

    «Οι περισσότεροι γνωριζόμαστε όμως προσπαθούσαμε ο καθένας για τον εαυτό του. Υπήρχε σκληρός ανταγωνισμός και έτσι καταφέραμε να είμαστε ενεργοί και σήμερα. Για παράδειγμα μπορείς να δεις τους Judas Priest στην πόλη σου ζωντανά. Η ποιότητα υπήρχε από την αρχή εκεί και όταν τους είδαμε να γίνονται εξώφυλλο στο “Sounds” σκεφτήκαμε πως υπάρχει πιθανότητα και για τους Diamond Head να υπογράψουν σε δισκογραφική εταιρία. Είχαμε ιδρυθεί από το 1976 και περιμέναμε ως το ’79 για να αρχίσουν να κινούνται τα πράγματα επομένως ήμαστε πανέτοιμοι να υπογράψουμε και να αδράξουμε την ευκαιρία να ακουστούμε σε ένα μεγαλύτερο κοινό.»

    Υπενθυμίζουμε ότι η σχέση των Metallica με τους Diamond Head ξεκινά πολύ πριν την ίδρυση της μπάντας με τον Lars Ulrich, όντας μεγάλος fan τους να ταξιδεύει στην Αγγλία για να τους δει ζωντανά. Δίχως να έχει χρήματα κατόρθωσε να βρεθεί στην παρέα της μπάντας και να τους ακολουθήσει στην περιοδεία τους. Τότε ήταν που απέκτησε το «μικρόβιο» για να δημιουργήσει το δικό του συγκρότημα πράγμα που έπραξε με την επιστροφή του στις Η.Π.Α..

    Οι Metallica διασκεύαζαν εξ αρχής τραγούδια των Diamond Head στις συναυλίες τους και ορισμένα εξ αυτών ηχογραφήθηκαν στην πορεία τους στο χρόνο. Το “Am I Evil?” είναι η γνωστότερη απ’ αυτές τις διασκευές και συμπεριλαμβάνεται στο “Creeping Death” EP του 1984. Οι υπόλοιπες είναι στο “Helpless” στο EP “Garage Days Re-Revisited” του 1987, στο “The Prince” ως b-side στο single του έπους “One” το 1989 και στο “It’s Electric” από τον δίσκο διασκευών “Garage Inc.” του 1998. Ας τις ακούσουμε.