Wednesday, 27 July 2016 10:27

BLUE ÖYSTER CULT: Απεβίωσε ο θρυλικός παραγωγός/στιχουργός/manager SANDY PEARLMAN

Written by 
    BLUE ÖYSTER CULT: Απεβίωσε ο θρυλικός παραγωγός/στιχουργός/manager SANDY PEARLMAN

    Έφυγε χτες το πρωί σε ηλικία 72 ετών μία από τις σημαντικότερες φιγούρες της rock ιστορίας. Ο λόγος για τον διάσημο παραγωγό, στιχουργό και manager Sandy Pearlman με την αιτία του θανάτου του να μην έχει γίνει ακόμη γνωστή.

    Τον Δεκέμβρη που μας πέρασε ο Sandy Pearlman υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία που τον άφησε ανήμπορο να περπατήσει, να μιλήσει και να έχει επαφή με το περιβάλλον. Την τελευταία εβδομάδα η κατάστασή του επιδεινώθηκε και τη στιγμή του θανάτου του βρισκόταν στο νοσοκομείο με πολλαπλές μολύνσεις.

    Ο Sandy Pearlman γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου του 1943 και συνέδεσε το όνομά του κυρίως με τους τεράστιους Blue Öyster Cult με τους οποίους συνεργάστηκε ως manager ενώ παράλληλα κάθισε και στην καρέκλα του παραγωγού και συνεισέφερε στη σύνθεση των κομματιών από το 1972 ως το 1988. Συμμετείχε έτσι σε ένα σερί από δίσκους-μεγαθήρια όπως το ομώνυμο ντεμπούτο του 1972, το “Tyranny and Mutation” (1973), το σπουδαίο “Secret Treaties” (1974), το “Agents of Fortune” (1976), το “Spectres” (1977) και τα δύο δυναμικά live albums “On Your Feet or On Your Knees” (1975) και “Some Enchanted Evening” (1978).

    Παράλληλα με τους Blue Öyster Cult, μεταξύ του 1979 και του 1983 ήταν ο manager των θεόρατων Black Sabbath την εποχή που ανανεωμένοι με τον Μεγάλο Κοντό Ronnie James Dio στη φωνή κυκλοφορούσαν το αριστούργημα “Heaven and Hell” και το “The Mob Rules”. Πέρα από αυτές τις δύο μπάντες, ο Pearlman έχει κατά καιρούς κρατήσει στα χέρια του την τύχη και άλλων συγκροτημάτων όπως οι The Dictators, ο Καναδός hard rocker Aldo Nova ενώ έχει διατελέσει και πρόεδρος της δισκογραφικής εταιρίας 415 Records, θυγατρικής της MCA. Ακόμη, ήταν ο παραγωγός σε δίσκους όπως το “Between Nothingness and Eternity" των Mahavishnu Orchestra, το “Go Girl Crazy!”, το “Manifest Destiny” και το “Bloodbrothers” των The Dictators και το “Give ‘em Enough Rope” των The Clash. Τέλος έχει διδάξει μουσική τεχνολογία, μουσική θεωρία και ηχοληψία στο πανεπιστήμιο McGill του Montreal και έχει δώσει διαλέξεις σε πολλά ακόμα ιδρύματα μεταξύ αυτών το Harvard και το Stanford.

    Ας αναπαύεται εν ειρήνη.

    Υπενθυμίζουμε πως στο Metal Hammer Ιουλίου και τη στήλη “Roots and Branches” καταπιανόμαστε με το αριστούργημα των Blue Öyster Cult, “Secret Treaties”. Στο δισέλιδο αναλύουμε όλες τις πτυχές πίσω από τη δημιουργία του δίσκου, στο οποίο ο Sandy Pearlman έχει κάνει την παραγωγή και έχει γράψει στίχους για 5 τραγούδια, μεταξύ αυτών και τα έπη “Flaming Telepaths” και “Astronomy”. Στη συνέχεια, παρουσιάζουμε δύο μεταγενέστερους δίσκους με άμεση επιρροή από το “Secret Treaties”. Ας ακούσουμε κάτι από τον εξαιρετικό αυτό δίσκο και κάποια ακόμα κλασικά albums των Blue Öyster Cult στα οποία έβαλε το «μαγικό χέρι» του.