Wednesday, 23 November 2016 17:03

NERGAL (BEHEMOTH): Οι Metallica και η ψηφιακή εποχή μέσα από την προσωπική του οπτική

Written by 
    NERGAL (BEHEMOTH): Οι Metallica και η ψηφιακή εποχή μέσα από την προσωπική του οπτική

    Με αφορμή την ολοκαίνουρια δουλειά των Metallica, “Hardwired…to Self – Destruct”, ο frontman των Πολωνών black/death metallers Behemoth, Adam Nergal Darski εξέφρασε την δική του οπτική σχετικά με την ψηφιακή εποχή, την μουσική βιομηχανία και την στήριξη του ίδιου του μουσικού.

    Συγκεκριμένα ο Nergal ανάρτησε πριν μερικές μέρες στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook την εξής δήλωση:

    “Εντάξει λοιπόν, έτσι λειτουργούν τα πράγματα στον δικό μου κόσμο. Είμαι καλλιτέχνης όσο είμαι οπαδός. Το παραδέχομαι, παίρνω πολλά πράγματα δωρεάν, παίρνω πράγματα πολύ πριν την επίσημη κυκλοφορία τους και επίσης... ναι, κατεβάζω ή κάνω stream μουσική από την στιγμή που έχω αυτήν την ευκαιρία και μπορώ να το κάνω. Πάντα προσπαθούσα να μένω ενημερωμένος με το τι γίνεται στην μουσική βιομηχανία. Τσεκάρω νέες μπάντες, νέες κυκλοφορίες, πηγαίνω στις συναυλίες, εμπνέομαι... αυτός είμαι εγώ. Μερικές φορές πληρώνω, άλλες όχι. Στο τέλος όμως την μέρας ισορροπώ σωστά αυτή την ενέργεια και κοιμάμαι με την συνείδηση μου ήσυχη.

    Ναι, έχω ένα παράνομο link για να κατεβάσω το καινούριο album των Metallica και το κατέβασα. Λάθος μου. Έχω ήδη εκφράσει τον ενθουσιασμό μου για αυτόν τον δίσκο, έτσι δεν είναι; Οπότε, ήταν τόσο προφανές πως την ημέρα που θα κυκλοφορήσει στα δισκοπωλεία θα αγοράσω και το βινύλιο και το CD. Από σεβασμό σε έναν καλλιτέχνη. Ως οπαδός. Ως μουσικός. Και ως άνθρωπος. Και πάνω απ’ όλα, επειδή αγαπώ την αισθητική πτυχή των δίσκων. Ποικιλόμορφες και μοναδικές εκδόσεις, η προσπάθεια που έχει κάνει κάποιος για να το φτιάξει αυτό, φωτογραφίες, στίχοι, η μυρωδιά του χαρτιού (σοβαρά!).

    Ξεκάθαρα, αγοράζω albums επειδή προσθέτουν λίγο γαμημένο νόημα στην ζωή μου! Προσωπικά είμαι ένας φετιχιστής της μουσικής. Το έχω ξαναπεί, πάντα συμβούλευα τους Behemoth ή τους οπαδούς μας να στηρίζουν και να εκτιμούν ότι κάνω/κάνουμε με το να αγοράζουν το προϊόν μας, γιατί αυτό μας κρατάει ζωντανούς στο τέλος της μέρας. Δεν έχω όμως κανένα πρόβλημα αν, αφού κατεβάσεις την μουσική μας παράνομα, δεν σου αρέσει και την πετάξεις στα σκουπίδια. Δίκαιο. Οι Behemoth δεν είναι για όλους εξάλλου, έτσι δεν είναι;

    Τι γίνεται όμως αν δεν έχουμε την οικονομική άνεση να αγοράσουμε την δουλειά σου, θα ρωτήσουν μερικοί. Λοιπόν... τότε γάμα όσα είπα και κλέψτο. Και το εννοώ. Έγινα μουσικός για να βγάλω την τέχνη μου έξω από το σύστημα μου και να φτάσει σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ. Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Αν ζεις σε μια χώρα του τρίτου κόσμου και δεν μπορείς να αγοράσεις το merch μας ή να πας στις συναυλίες μας, μπορείς να μας το δείξεις με άλλους τρόπους. Να παραμείνεις παθιασμένος, να διαδώσεις την μουσική μας, να κρατάς ψηλά τον πυρσό και να τον περνάς και στους γύρω.

    Οπότε για να ολοκληρώσω αυτή τη μεγάλη Κυριακάτικη πρωινή επεξήγηση. Συνεχίστε να ροκάρετε σε έναν ελεύθερο κόσμο και να μην αφήσετε ποτέ αυτή την εσωτερική σας φλόγα να σβήσει. Και παραθέτοντας μια ατάκα ενός από τους αγαπημένους μου φιλόσοφους, του Νίτσε: « Η ζωή χωρίς μουσική δεν θα είχε κανένα νόημα», μοιάζει να είναι το ιδανικό κλείσιμο. Απολαύστε την ημέρα σας φίλοι μου!”

    Υπενθυμίζουμε ότι με βασική αφορμή την κυκλοφορία του νέου δίσκου, το τρέχον τεύχος του Metal Hammer για τον μήνα Νοέμβριο κινείται στον αστερισμό των Metallica, οι οποίοι κοσμούν το εξώφυλλο. Στις σελίδες του εντύπου, φιλοξενούνται τα ίδια τα μέλη της μπάντας σε μια αναλυτική συνέντευξη στην οποία μιλούν για πληθώρα θεμάτων όπως η μουσική βιομηχανία στις μέρες μας, οι δυναμικές ανάμεσα στην τετράδα, η διαδικασία δημιουργίας του Hardwired… to Self-Destruct” και φυσικά η ιδιαίτερη σχέση τους με τον ανεπανάληπτο Αρχηγό Lemmy στον οποίο έχουν αφιερώσει και το νέο κομμάτι, “Murder One”. Περισσότερα για το “Hardwired… to Self-Destruct”, στο επόμενο τεύχος του Metal Hammer. Μέχρι τότε, εδώ μπορείτε να δείτε όλα τα videos που γύρισε η μπάντα για το δίσκο, πραγματοποιώντας ένα γιγαντιαίο εγχείρημα.