Tuesday, 23 May 2023 08:18

KATATONIA: Συνέντευξη με τον Jonas Renkse λίγο πριν τη συναυλία τους στην Ελλάδα

Written by 
    KATATONIA: Συνέντευξη με τον Jonas Renkse λίγο πριν τη συναυλία τους στην Ελλάδα

    Katatonia, οι Σουηδοί ηγέτες του dark metal, επιστρέφουν στην Ελλάδα, μετά το μακρινό 2020, για μία μοναδική συναυλία στις 27 Μαΐου. Με το τελευταίο album Sky Void of Stars να αποσπά από παντού καλές κριτικές, το συγκρότημα υπόσχεται ένα ιδιαίτερα δυνατό και ατμοσφαιρικό live. Τι καλύτερο ζέσταμα λοιπόν, από μια συζήτηση με τον Jonas Renkse, ο οποίος πέρα των άλλων, αναλύει και γιατί το ελληνικό κοινό είναι τόσο ξεχωριστό.

    Πλησιάζει η συναυλία σας στην Ελλάδα και απ’ ότι βλέπω, όλα τα υπόλοιπα live είναι σε φεστιβάλ!
    Κάναμε ήδη μια ευρωπαϊκή περιοδεία για το νέο άλμπουμ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, οπότε τώρα, προσπαθούμε να πάμε σε μέρη που δεν πήγαμε κατά τη διάρκεια του πρώτου tour. Αλλά ναι, κυρίως τώρα είναι σε φεστιβάλ. Μας έλειψαν πάρα πολύ οι περιοδείες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τα καλοκαιρινά φεστιβάλ είναι μια ωραία λύση να παίζεις με καλό καιρό.

    Ποιες είναι οι αντιδράσεις στο νέο άλμπουμ στα live;
    Η αντίδραση είναι πολύ καλή και θετική. Φροντίσαμε βέβαια στο νέο άλμπουμ να υπάρχουν και κομμάτια που να έχουν αυτή την live ενέργεια και μέχρι στιγμής αυτά τα κομμάτια είναι και που ξεχωρίζουν.

    Φαίνεται να υπάρχει ένας ιδιαίτερος δεσμός μεταξύ Katatonia και Ελλάδας. Τι απολαμβάνεις περισσότερο εδώ;
    Είναι ένα όμορφο συναίσθημα το να παίζω στην Ελλάδα, καθώς οι οπαδοί δίνουν τα πάντα για το συγκρότημα που βλεπουν. Είναι μια από τις αγαπημένες μου χώρες και δεν το λέω αυτό μόνο επειδή μιλάω σε ένα ελληνικό περιοδικό. Η φιλοξενία είναι πάντα εξαιρετική, οι οπαδοί είναι καταπληκτικοί, οι άνθρωποι είναι ωραίοι και υπάρχει πάντα μια πολύ φιλόξενη ατμόσφαιρα. Προσωπικά, λατρεύω το φαγητό και τον καιρό, οπότε για μένα είναι πέντε στα πέντε αστέρια χαχα.

    Έχεις παρατηρήσει αν έχουμε κάποια αγαπημένα τραγούδια ή και άλμπουμ;
    Δεν μπορώ να πω για να είμαι ειλικρινής. Τα τραγούδια που αρέσουν περισσότερο, τα αγαπημένα των οπαδών δηλαδή, φαίνεται να είναι τα ίδια σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες στις οποίες οι άνθρωποι τραγουδούν τις μελωδίες της κιθάρας. Αυτό είναι πολύ όμορφο γιατί δεν είναι συνηθισμένο. Σε κάποιες χώρες στη βόρεια Ευρώπη οι άνθρωποι τραγουδούν τους στίχους μεν, αλλά σε λίγες χώρες ο κόσμος τραγουδάει και τις κιθαριστικές μελωδίες, κάτι που κάνει τη συναυλία ακόμα καλύτερη. Ξέρεις, όταν όλοι τραγουδάνε συνέχεια, έχει φυσικά άλλη ενέργεια.

    Να περιμένουμε εκπλήξει στο live όπως τη διασκευή που είχατε κάνει στο "Night Comes Down" των Judas Priest;
    Χμ, δεν νομίζω, γιατί έχουμε καιρό να κάνουμε πρόβες. Γυρίσαμε σπίτι από την περιοδεία στη Νότια Αμερική στις αρχές Απριλίου, οπότε θα αρχίσουμε να κάνουμε μερικές πρόβες σε λίγο, αλλά δεν έχουμε μιλήσει για κάποια διασκευή. Έχουμε ήδη ένα setlist και δε νομίζω να προσθέσουμε κάτι άλλο. Μερικές φορές είναι ωραίο να κάνεις διασκευές, αλλά είναι πολύ σπάνιο για μας. Προσπαθούμε να επικεντρωθούμε στη μουσική μας. Άλλωστε αυτό είναι που κάνουμε καλύτερα, νομίζω.

    Αλλάζετε setlist ανάλογα τη χώρα στην οποία βρίσκεστε;
    Κάποιες φορές το κάνουμε, όχι πάντα. Συνήθως έχουμε ένα setlist που θέλουμε εμείς να παίζουμε και που πιθανότατα αυτό θέλουν να ακούσουν περισσότερο και οι οπαδοί. Αλλά συμβαίνει και να προσθέτουμε ένα τραγούδι ή δύο καμιά φορά. Ή κάνουμε κάποιες αλλαγές ανάλογα με το κοινό. Αν ξέρουμε ότι στο τελευταίο live ο κόσμος τρελάθηκε με ένα συγκεκριμένο τραγούδι που δεν είναι στο νέο setlist, ίσως το προσθέσουμε. Τέτοιου είδους πράγματα.

    Πως αποφασίζετε αυτές τις αλλαγές;
    Συνήθως το αποφασίζουμε στις πρόβες, καθώς έχουμε μια ιδέα για το τι περιμένει ο κόσμος και τι θέλει να ακούσει. Προσπαθούμε να επικεντρώσουμε το setlist γύρω από αυτά τα τραγούδια και μετά κάνουμε πρόβες μερικά ακόμα, για να δούμε τι βγαίνει πιο ωραίο. Μερικές φορές, μπορεί να δούμε ένα τραγούδι που δεν έχουμε παίξει για καιρό ή και για να καταλάβουμε τον λόγο που ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο χαχα. Οπότε το βγάζουμε και βάζουμε ένα άλλο. Η όλη διαδικασία είναι πολύ ζωντανή και είναι κάτι που συμβαίνει στη στιγμή. Δεν χρειάζεται να βασιζόμαστε συνεχώς στα ίδια τραγούδια. Τα αλλάζουμε και έτσι γίνεται λίγο πρόκληση και για εμάς.

    Ήσασταν από τις τελευταίες συναυλίες που είδαμε πριν το πρώτο lockdown. Πως βιώσατε σα μπάντα αυτή την περίοδο;
    Ήταν πολύ άσχημο να συνειδητοποιούμε, ειδικά μετά το live στην Ελλάδα που πήγαμε στην Τουρκία, ότι όλα έκλειναν. Είχαμε επίσης ένα νέο άλμπουμ, που θα έβγαινε τότε σύντομα, για το οποίο παίζαμε συναυλίες πριν κυκλοφορήσει, και σκεφτόμασταν ότι αν όλα πήγαιναν σύμφωνα με το σχέδιο, θα είχαμε πολλές περιοδείες. Αλλά φυσικά δεν το καταφέραμε αυτό. Επιστρέψαμε σπίτι, και ήταν δύσκολο να μην μπορούμε να προωθήσουμε το νέο μας υλικό στο δρόμο, όπως πάντα. Κάναμε βέβαια κάποιες αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Ήταν ιδιαίτερο βέβαια το γεγονός ότι βγάλαμε νέα μουσική σε ανθρώπους που ήταν κλεισμένοι σπίτι τους, χωρίς να μπορούν να πάνε κάπου.

    Έχετε κάποιο τελετουργικό πριν ανεβείτε στη σκηνή ή και μετά;
    Έχουμε κάποια ναι. Περίπου μια ώρα πριν το show βάζουμε μια playlist με μουσική που μας αρέσει για να μας βάλει στο κλίμα. Μερικές φορές θα πιούμε μια μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί και ενώ το κάνουμε αυτό, προσπαθούμε να επικεντρωθούμε στη συναυλία, τραγουδώντας μαζί αγαπημένα τραγούδια. Στη συνέχεια, ακριβώς πριν βγούμε στη σκηνή, συνήθως πίνουμε αν βρούμε κάποιο τοπικό ποτό και ευχόμαστε ο ένας στον άλλον καλή τύχη. Μετά τη συναυλία, χαλαρώνουμε, βάζουμε πάλι μουσική, βγάζουμε τα ιδρωμένα ρούχα, κάνουμε μπάνιο και πίνουμε πάλι ένα ποτό. Αν είμαστε σε περιοδεία, συνήθως δεν έχουμε πολύ χρόνο για να χαλαρώσουμε και πρέπει να πάμε στο λεωφορείο που μας περιμένει. Αλλά είναι ωραίο, είναι μια ρουτίνα. Μετά από λίγο, δεν το θες διαφορετικά. Είναι ωραίο να έχεις μια ρουτίνα, ειδικά όταν είσαι σε περιοδεία. Χωρίς ρουτίνες θα τρελαινόσουν, νομίζω.

    Απολαμβάνεις το γεγονός ότι δεν χρειάζεται πια να κάνεις death metal φωνητικά;
    Χαχα ναι το απολαμβάνω, γιατί δεν έχω την κατάλληλη τεχνική και ο λαιμός μου δεν θα το χειριζόταν καλά. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι death metal τραγουδιστές εκεί έξω, οπότε χαίρομαι που το αφήνω σε αυτούς χαχα.

    Σκέφτεσαι ποτέ πως μια φωνητικά γραμμή θα ακούγεται ζωντανά ή αν θα είναι για παράδειγμα πολύ απαιτητική;
    Ναι, λίγο αυτές τις μέρες, επειδή μεγαλώνω σημαίνει επίσης και ότι οι φωνητικές χορδές μεγαλώνουν. Αν είσαι στο στούντιο, μπορείς να επαναλάβεις κάτι 10 φορές και να τραγουδάς τέλεια σε μία από αυτές, αλλά ζωντανά έχεις μόνο μια ευκαιρία. Οπότε ναι, προσπαθώ να μην κάνω κάτι πολύ περίπλοκο μόνο και μόνο επειδή μπορεί να γίνει στο στούντιο. Ξέρω ότι θα είναι δύσκολο και ίσως να μην ακούγεται τόσο καλά live. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να εστιάσω στο πού νιώθω άνετα και πού νομίζω ότι η φωνή μου ακούγεται καλύτερα.

    Ένα τελευταίο μήνυμα για το επερχόμενο live στην Αθήνα;
    Σε ευχαριστώ για τη συνέντευξη και περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία την επερχόμενη συναυλία μας στην Ελλάδα, η οποία είναι σχεδόν σε δύο μόλις εβδομάδες. Θα σας δω όλους εκεί για να δώσουμε ένα δυνατό show.

    Νίκος Χανάκουλας