Wednesday, 01 February 2017 22:21

JOHN WETTON (KING CRIMSON, ASIA, URIAH HEEP κ.α.): Έχασε την μάχη με τον καρκίνο

Written by 
    JOHN WETTON (KING CRIMSON, ASIA, URIAH HEEP κ.α.): Έχασε την μάχη με τον καρκίνο

    Μια ακόμα απώλεια κλόνισε τον μουσικό μας κόσμο, καθώς χθες, 31 Ιανουαρίου, έφυγε ο εκπληκτικός Βρετανός μπασίστας, συνθέτης και τραγουδιστής John Wetton νικημένος απ’ τον καρκίνο.

    Την είδηση επιβεβαίωσαν πληθώρα παλιών του bandmates στα social media, μεταξύ αυτών οι Asia και οι King Crimson.

    Ο John Wetton γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου του 1949 και μεγάλωσε στο Bournemouth της Αγγλίας. Τα πρώτα του μουσικά βήματα ήταν σε τοπικές μπάντες μαζί με τον προσωπικό του φίλο Richard Palmer-James με τον οποίο ξανασυναντήθηκαν αργότερα στους King Crimson ο ένας ως μπασίστας/τραγουδιστής και ο άλλος ως στιχουργός (και αντικαταστάτης του Peter Sinfield). Το ντεμπούτο του στη δισκογραφία ήρθε το 1971 με το ομώνυμο album των Mogul Thrash και μοναδικό στη σύντομη πορεία τους. Οι Family, όπου είχε συμμετάσχει πριν από τον Wetton και ο Ric Grech γνωστός από τους Blind Faith του Eric Clapton και τους Traffic του σπουδαίου Steve Winwood, ήταν το επόμενο μεγάλο μουσικό του βήμα λίγο πριν την παγκόσμια αναγνώριση.

    Εκείνη ήρθε το 1972 όταν εντάχθηκε στους ανεπανάληπτους King Crimson αντικαθιστώντας τον Boz Burrell. Με το θεόρατο αυτό σχήμα δημιούργησε τρεις εκπληκτικούς, πραγματικά, δίσκους, τα “Larks' Tongues in Aspic” το 1973 και την επόμενη χρονιά τα “Starless and Bible Black” και “Red” στα οποία ο John Wetton έλαμψε τόσο ως μπασίστας όσο και ως τραγουδιστής. Στη συνέχεια η μπάντα διαλύθηκε ως το 1981, και ο John Wetton βρήκε μουσική στέγη σε ένα ακόμα τεράστιο συγκρότημα. Ο λόγος για τους Uriah Heep, τους οποίους βρήκε σε μια μεταβατική εποχή, αμέσως μετά από τα ανεπανάληπτα κλασικά τους albums. Συμμετείχε σε δύο δίσκους, τα “Return to Fantasy” (1975) και “High and Mighty” (1976), αναλαμβάνοντας μάλιστα στο δεύτερο και τα lead φωνητικά στο εναρκτήριο “One Way or Another”.

    Αμέσως μετά, ο John Wetton παρέα με τον παλιό του bandmate στους King Crimson, τον εκπληκτικό drummer Bill Bruford, σχημάτισε το super group των UK όπου πλαισιώθηκε από τον Eddie Jobson των Roxy Music στα πλήκτρα και τον Allan Holdsworth των Soft Machine και των Gong στην κιθάρα. Το ομότιτλο ντεμπούτο του 1978 έκανε αρκετό θόρυβο και ακολουθήθηκε από το “Danger Money” έναν χρόνο μετά. Σ’ αυτό η μπάντα συνέχισε ως trio στα πρότυπα των Emerson, Lake & Palmer ύστερα από την αποχώρηση του Holdsworth και την αντικατάσταση του Bruford από τον επίσης βιρτουόζο Terry Bozzio.

    Το προσωπικό του ντεμπούτο “Caught in the Crossfire” του 1980, κι ένα μικρό πέρασμα από τους Wishbone Ash για το “Number the Brave” (1981) ήταν ένα μικρό διάλλειμμα πριν την τεράστια εμπορική επιτυχία που θα γνώριζε με τους Asia. Ο John Wetton σχημάτισε αυτό το super group παρέα με τους Steve Howe (κιθάρα) και Geoff Downes (πλήκτρα) των Yes και τον Carl Palmer των Emerson, Lake & Palmer στα τύμπανα. Παρά το progressive rock υπόβαθρο και των τεσσάρων, οι Asia κατευθύνθηκαν προς mainstream rock δρόμους με μεγάλα ρεφρέν και radio friendly μελωδίες που στα early 80s ήταν στα ντουζένια τους. Το ομώνυμο ντεμπούτο ήρθε το 1982 και εκτοξεύθηκε στην κορυφή των αμερικανικών charts με τη βοήθεια των singles “Heat of the Moment”, “Only Time Will Tell” και “Sole Survivor”. Σήμερα είναι τέσσερις φορές πλατινένιο στις Η.Π.Α.. Ο John Wetton έμεινε στη θέση του μπασίστα και τραγουδιστή για το επόμενο, επίσης πλατινένιο, “Alpha” (1983) και το “Astra” του 1985.

    Ύστερα από την αποχώρησή του ασχολήθηκε με την προσωπική του καριέρα μα κυρίως με πληθώρα συνεργασιών με μεγάλες φυσιογνωμίες του χώρου, κάτι που απολάμβανε να κάνει ήδη από τα 70s. Από τον τεράστιο κατάλογο αυτών των μουσικών συναντήσεων ξεχωρίζουν εκείνη με τον ιδιοφυή Brian Eno για το “Here Come the Warm Jets” (1973), με τους Roxy Music (όπου συμμετείχε για λίγο ο Eno) για το δυναμικό live “Viva!” (1976) καθώς και με τους Phil Manzanera και Bryan Ferry. Με τον πρώτο δούλεψε για τα solo albums του “Diamond Head” και “K-Scope” (1975 και 1978 αντίστοιχα) ενώ ήταν ο μπασίστας στα “Another Time, Another Place”, “Let’s Stick Together”, “In Your Mind” και “The Bride Stripped Bare” του δεύτερου (μεταξύ 1974 και 1978).

    Από την πιο πρόσφατη μουσική του παραγωγή, αξίζει κανείς να ασχοληθεί με την σύμπραξή του με τον ανυπέρβλητο Steve Hackett στα tribute albums “Genesis Revisited I & II” (1997 και 2012) και το live “The Tokyo Tapes” (1999). Συνεργάστηκε επίσης με τον Ken Hensley των Uriah Heep ενώ από το 2005 ως το 2009 ήταν μέλος των Icon, ενός σχήματος που δημιούργησε με τον Geoff Downes. Το 2013 συμμετείχε στο “The Theory of Everything” των Ayreon του μεγάλου Arjen Lucassen ενώ από το 2011 ως το 2015 ξαναβρέθηκε στο studio και το σανίδι με τους επανενωμένους UK. Παράλληλα, δε, με την solo καριέρα του, από το 2006 ως και το τέλος της ζωής του ήταν εκ νέου μέλος των Asia δισκογραφώντας και περιοδεύοντας μαζί τους.

    Ο John Wetton ανήκει δικαιωματικά στην ελίτ των μουσικών που ξεπήδησαν από το προοδευτικό κίνημα των αρχών του ’70 στην Βρετανία. Χαρακτηριστικά του ήταν το άρτιο τεχνικά παίξιμο του μπάσου με ευφάνταστες μελωδίες και απαιτητικά περάσματα, η ζεστή χροιά της φωνής του μα πάνω απ’ όλα η εφευρετικότητά του ως συνθέτης που του επέτρεψε να κατακτήσει ακόμα και τα mainstream charts με τους Asia των οποίων ήταν βασικός songwriter παρέα με τον Geoff Downes. Από πλευράς μας ευχόμαστε καλή δύναμη στην οικογένεια, τους φίλους και τους μουσικούς του συνοδοιπόρους, και τον θυμόμαστε μέσα από την σπουδαία καριέρα του. R.I.P. John Wetton.