Thursday, 09 May 2019 15:33

ENSLAVED: Σχολιάζουν τις αγαπημένες τους Hellenic Black Metal κυκλοφορίες

Written by 
    ENSLAVED: Σχολιάζουν τις αγαπημένες τους Hellenic Black Metal κυκλοφορίες

    28 χρόνια πορείας, 14 δισκογραφικές κυκλοφορίες και μία άκρως επιδραστική παρουσία στο extreme metal στερέωμα, είναι η πεμπτουσία της ύπαρξης των Νορβηγών Enslaved, που ακόμη περισσότερο, με το πιο πρόσφατο δισκογράφημά τους, το εντυπωσιακό “E”, επισφραγίζουν τα όσα με τόσο κόπο εδώ και -κάτι λιγότερο από- τρεις δεκαετίες χτίζουν, και κορυφώνουν την progressive διάθεσή τους των τελευταίων ετών, που ουσιαστικά επιβεβαιώνει τη φήμη τους ως ένα σχήμα που δεν επαναπαύεται, «ψάχνεται», πειραματίζεται και πάντα γοητεύεται από το νέο και το ανεξερεύνητο.

    Κανείς όμως δεν μπορεί να παραβλέψει (και ούτε να ξεχάσει) τις πλήρως extreme metal εκφάνσεις των πρώτων ημερών ύπαρξης του σπουδαίου Νορβηγικού συγκροτήματος, που ήταν ουσιαστικά και εκείνες που το καταξίωσαν ως μία άκρως υπολογίσιμη δύναμη στο γενικότερο metal στερέωμα. Μιλάμε για τα early ‘90s που αυτό που σήμερα (ανα)γνωρίζουμε ως black metal, έκανε τα πρώτα του βήματα (είχαν φροντίσει οι προπάτορες να θέσουν τα θεμέλια, πίσω στα late ‘80s), και ήταν αναγνωρίσιμο από το αμφιλεγόμενο και άκρως επαναστατικό για την εποχή attitude του. Το ελληνικό black metal (Hellenic black metal για πολλούς), δεν ήρθε αργότερα. Ξεκίνησε τότε ακριβώς και προσέφερε πολλά από την ιδιαίτερη ταυτότητά του στον παγκόσμιο extreme metal ήχο. Οι Enslaved, που σε λίγες ώρες θα βρεθούν για πρώτη φορά ζωντανά στην χώρα μας, δεν θα μπορούσαν να περάσουν αλώβητοι από την παγκοσμίου εμβέλειας επιρροή του ήχου αυτού, κι έτσι κι έγινε.

    Σ’ αυτό το μικρό αλλά άκρως σημαντικό για την κληρονομιά του ήχου κείμενο, οι Grutle (μπάσο, φωνή) και Ivar (κιθάρα) διαλέγουν δύο -όχι και τόσο- μικρά διαμαντάκια που ξεχωρίζουν από την ελληνική black metal δισκογραφία και μας τα παρουσιάζουν, όχι εκθέτοντας τα μουσικά τους χαρακτηριστικά (που άλλωστε είναι γνωστά), αλλά θέτοντας επί τάπητος τον τρόπο που αυτά επηρέασαν τους ίδιους και -όπως είναι επόμενο- τον ήχο των Enslaved.

    ***

    Ο Grutle Kjellson για το “Passage to Arcturo” των Rotting Christ:

    Το “Passage to Arcturo” ήταν ένας εκ των ακρογωνιαίων λίθων των extreme metal ακουσμάτων της νιότης μου. Αντάλλαζα κασέτες και αλληλογραφούσα με τον μπασίστα τους, Jim Mutilator, κι έτσι το αγόρασα κατευθείαν από τον ίδιο. Εξεπλάγην ευχάριστα από αυτό το album, γιατί πραγματικά ήταν εξωπραγματικά ιδιοφυές σε επίπεδο τεχνικής και παραγωγής, αλλά είχε κι εκείνη την άρρωστη occult ατμόσφαιρα και αίσθηση. Αυτή η κυκλοφορία με ρούφηξε μέσα της και νομίζω πως κάπου μέσα μου είμαι ακόμη κολλημένος μαζί της. Λίγο πριν γράψω αυτό το κείμενο, έβαλα το βινύλιο να παίξει στο πικάπ μου και μάντεψε! Μου έφερε ανατριχίλες, με τον ίδιο τρόπο που αυτό είχε συμβεί 28 χρόνια πριν!

    Ο Ivar Bjørnson για το Necromantia / Varathron split του 1992:

    Μία κυκλοφορία που ήταν επίσης μέρος του μουσικού σύμπαντος που ενέπνευσε τους Enslaved, την περίοδο της κυκλοφορίας του πρώτου μας demo “Yggdrasill”, ήταν το split των Necromantia και Varathron υπό τους τίτλους “The Black Arts” και “The Everlasting Sins”, το 1992. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ως κυκλοφορία δεν έχει την διαχρονικότητα που έχουν άλλες από τα συγκεκριμένα συγκροτήματα, λόγω του ότι είναι πολύ ακατέργαστη, αλλά αυτή είναι η μαγεία στις ηχογραφήσεις εκείνης της περιόδου: Η ξεροκεφαλιά και η αφοσίωση, και κάποιες φορές μία θέληση, δυνατότερη από τη μουσική και τεχνική αρτιότητα. Οι Necromantia είχαν έναν ήχο με μία πολύ ιδιαίτερη και προσωπική ιδιοσυγκρασία, επιστρατεύοντας ένα 8χορδο μπάσο στη θέση της κιθάρας, οπότε πρακτικά απαρτίζονταν από δύο μπασίστες και έναν drummer. Τον ήχο τους διακατείχε μια μυστικιστική ατμόσφαιρα που νομίζω πως ενέπνευσε πολλούς από εμάς εκείνο τον καιρό. Οι Varathron ήταν μία επίσης πολύ δυνατή μπάντα, μ’ εκείνο τον χαρακτηριστικό “Ηellenic black metal” ήχο που περιείχε μελωδία και γκρούβα, συνδυασμένα με μία occult αίσθηση. Το νέο τους υλικό είναι επίσης εντυπωσιακότατο. Μιλάμε για μία μπάντα, για την οποία περισσότεροι άνθρωποι θα έπρεπε να μπουν στη διαδικασία να ανοίξουν τα αυτιά τους!

    ***

    Οι Enslaved εμφανίζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Μαΐου αντίστοιχα.
    Μαζί τους, και στις δύο πόλεις, θα εμφανιστούν οι δικοί μας Lucifer’s Child.

    Περισσότερες πληροφορίες στις σελίδες των εκδηλώσεων στο Facebook:
    10.05.19 – Fuzz Live Music Club / Αθήνα - https://www.facebook.com/events/202270500710960
    11.05.19 – Principal Club Theater / Θεσσαλονίκη - https://www.facebook.com/events/352608518883903

    ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
    • Περιορισμένη προπώληση: 22€
    • Προπώληση: 25€
    • Ταμείο: 28€