Tuesday, 12 January 2021 12:04

NIGHTWISH: Ανακοίνωση αποχώρησης του Marko Hietala από το σχήμα

Written by 
    NIGHTWISH: Ανακοίνωση αποχώρησης του Marko Hietala από το σχήμα

    Άσχημα είναι τα νέα για τους εξαιρετικούς Nightwish, καθώς σήμερα ο Marko Hietala μπασίστας και τραγουδιστής για πολλά χρόνια του σχήματος, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το σχήμα με μια δήλωση που φωτογραφίζει κάποια από τα προβλήματα στη μουσική σήμερα, και αξίζει να διαβαστεί προσεκτικά. Δήλωση εκδόθηκε επίσης και από την πλευρά του σχήματος. 



    Η δήλωση που αναρτήθηκε στα social media των Nightwish λέει τα εξής:

    Ανακοίνωση παραίτησης από τον Marco:

    Αγαπητοί μου. Αποχωρώ από τους Nightwish και από τα δημόσια δρώμενα. Εδώ και αρκετά χρόνια δεν αισθάνομαι ότι μπορώ να αποδεχτώ τη ζωή μου ως έχει. Τα μεγάλα κεφάλια των streaming εταιριών απαιτούν την 9 με 5 δουλειά από καλλιτέχνες που στηρίζονται στην έμπνευση ενώ μοιράζουν τα κέρδη με άνισο τρόπο. Ακόμα και τα κέρδη ανάμεσα σε καλλιτέχνες. Είμαστε η «μπανανία» της μουσικής βιομηχανίας. Οι μεγαλύτεροι promoters περιοδειών μας στύβουν κανονικά παίρνοντας ποσοστά από το δικό μας merchandise σαν να πληρώνουμε μερίσματα στη Μέση Ανατολή. Προφανώς κάποιες θεοκρατίες μπορούν να παίρνουν τα χρήματα από την μουσική, να φυλακίζουν ή να αποκεφαλίζουν τους άπιστους μουσικούς χωρίς όμως εκείνοι να εμφανίζονται ως υποκριτές. Απλά εδώ έδωσα κάποια παραδείγματα.

    Τον περασμένο χρόνο αναγκάστηκα να μείνω σπίτι και να σκεφτώ. Και ένιωσα πολύ απογοητευμένος για ό,τι ανέφερα παραπάνω αλλά και για πολλά άλλα πράγματα. Διαπίστωσα ότι χρειάζομαι μία επιβεβαίωση. Για να συνθέσω, να παίξω και να τραγουδήσω, χρειάζομαι καινούριους λόγους και όρεξη. Μιλάω σχετικά γι’ αυτό στο “My Walden”. Ακόμα και στο βιβλίο μου αναφέρεται ότι πάσχω από χρόνια κατάθλιψη. Αν συνεχίσω, θα είναι επικίνδυνο τόσο για μένα όσο και για τους άλλους τριγύρω μου. Λίγο παλιότερα έκανα κάποιες σκοτεινές σκέψεις. Μην ανησυχείτε, είμαι καλά. Έχω δύο γιους, την σύζυγο μου, την υπόλοιπη οικογένειά μου, φίλους, ένα σκυλί και πολλή αγάπη.

    Και δεν θεωρώ πως αποχωρώ οριστικά.

    Η συνομωσία είναι η λέξη της εποχής. Για όσους γουστάρουν συνομωσίες, έχω να πω ότι τα 55ά γενέθλιά μου είναι στις 14 Ιανουαρίου κι ότι σίγουρα έκλεισε ο κύκλος μου προς το παρόν. Το να κατηγορηθεί, για παράδειγμα, ο Tuomas (Holopainen ο αρχηγός του σχήματος) αποτελεί προσβολή τόσο για εκείνον αλλά για εμένα και την ελεύθερη σκέψη μου. Είναι πολύ λυπηρό και για εμάς, ξέρετε. Παρακαλώ να νοιάζεστε.

    Οπότε τώρα θα γνωρίζουμε αν κάποιοι το πάνε εκεί το πράγμα σκοπίμως.

    Υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις που έχουν συμφωνηθεί ότι θα κάνω το 2021. Πέραν αυτών, θα παρακαλούσα από τα media, τις μπάντες, τους καλλιτέχνες, projects κλπ., να μην με αναζητήσουν για τον υπόλοιπο χρόνο. Έχω να κάνω μια από την αρχή μια εξερεύνηση του εαυτού μου Ελπίζω να είμαι σε θέση να σας μιλήσω σχετικά μέσα στο 2022. Όμως δεν το υπόσχομαι.

    Λυπάμαι πολύ για όλο αυτό.

    Marko Hietala

    Υ.Γ.: Ο Tony Iommi αποτελεί εξαίρεση στο «δεν θέλω καμία επικοινωνία» από κανέναν. Ο ήρωας της παιδικής μου ηλικίας έχει προτεραιότητα.

    Από την πλευρά τους οι Nightwish πρόσθεσαν τα εξής:

    Η παραίτηση του Marco μας άφησε με μερικές δύσκολες επιλογές και αποφάσεις που πρέπει να γίνουν. Μετά από πολλή σκέψη αποφασίσαμε πως καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον και θα πραγματοποιήσουμε την επερχόμενη παγκόσμια περιοδεία για το “Human. :II: Nature”, έτσι όπως έχει δρομολογηθεί, αλλά με έναν session μπασίστα. Το line-up για τα live πρόκειται να ανακοινωθεί στο εγγύς μέλλον. Σεβόμαστε την απόφαση του Marco και του ευχόμαστε ό,τι καλύτερο. Δεν θα σχολιάσουμε περαιτέρω.