Friday, 01 September 2023 14:55

THE OCEAN - THIS WILL DESTROY YOU: Κοίνη εμφάνιση για δύο μεγάλα ονόματα του post ήχου

Written by 
    THE OCEAN - THIS WILL DESTROY YOU: Κοίνη εμφάνιση για δύο μεγάλα ονόματα του post ήχου

    Οι The Ocean μαζί με τους This Will Destroy You ενώνουν τις δυνάμεις τους για μία μεγάλη συναυλία

    Ακολουθεί το δελτίο τύπου των διοργανωτών:

    Μία σκηνή, δύο κορυφαία ονόματα. Μία κοινή περιοδεία που αποτελεί το απόλυτο must-see της φθινοπωρινής συναυλιακής σεζόν. Μία καλλιτεχνική σύμπραξη που έρχεται για να εκπληρώσει κάθε προσδοκία των φίλων του post ήχου. Μία ιστορική στιγμή γεμάτη ήχους, συναισθήματα και ένταση. Η γερμανική κολεκτίβα των The Ocean μοιράζεται τη σκηνή με τους πρωτοπόρους του post rock This Will Destroy You σε μία κοινή περιοδεία που θα έχουμε την τύχη και τη χαρά να βιώσουμε και στην Ελλάδα, στο Fuzz Live Music Club στις 28 Οκτωβρίου. Τέτοιου είδους συνεργασίες, όπου ουσιαστικά ο ρόλος του headliner και του special guest είναι απλά τυπικός δεν συμβαίνουν συχνά. Τα δύο συγκροτήματα εμφανίζονται παίζοντας πλήρη set δημιουργώντας μοναδικές στιγμές ευδαιμονίας και ηχητικού πειραματισμού. Τέτοιες εμπειρίες δεν τις ζούμε καθημερινά και δεν πρέπει, επ' ουδενί λόγω, να χάνονται.

     

    Οι Τhe Ocean δημιουργήθηκαν το 2000 από τον κιθαρίστα και τραγουδοποιό Robin Staps και δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησαν το ομώνυμο demo τους “Islands/Tides” το οποίο και ήταν ένα τραγούδι διάρκειας 30 λεπτών. Το 2003 παρουσιάζουν το πρώτο τους album με τίτλο “Fogdiver” το οποίο και ήταν πλήρως instrumental αν και στη σκηνή εμφανίζονταν όχι με έναν αλλά με δύο τραγουδιστές αλλάζοντας εμφανώς τις δομές των τραγουδιών τους.
    Στις αρχές του 2004 το συγκρότημα ηχογραφεί υλικό έχοντας την ιδέα να κυκλοφορήσει ένα διπλό album όπου στο πρώτο θα παρουσίαζε την μελωδική/ατμοσφαιρική και το δεύτερο την επιθετική πλευρά του. Αυτό όμως τελικά δεν πραγματοποιείται και το “Fluxion” του 2004 παρουσιάζει την ήπια πτυχή των The Ocean

    Tο καλοκαίρι του 2005 υπογράφουν στη Metal Blade και τα υπόλοιπα τραγούδια από το session της προηγούμενης χρονιάς κυκλοφορούν υπό τον τίτλο “Aeolian” στο οποίο ακούγονται όχι ένας, ούτε δύο, αλλά 7 διαφορετικοί τραγουδιστές.

    Στα τέλη του 2007 κυκλοφορεί το έπος “Precambrian”. Ένα διπλό album όπου αποθεώνεται από τους κριτικούς σε ολόκληρο τον κόσμο και ανεβάζει τη δημοτικότητα του σχήματος σε ύψη που δεν είχαν δει μέχρι εκείνη τη στιγμή.
    Με νέο τραγουδιστή των Lo?c Rossetti οι The Ocean κυκλοφορούν δύο δίσκους το 2010, τα “Heliocentric” και “Anthropocentric”. Οι δίσκοι αυτοί σύμφωνα με τη μπάντα «αντιπροσωπεύουν μια θεμελιώδη και φιλοσοφική κριτική του Χριστιανισμού», με το πρώτο να περιγράφει την άρνηση της Καθολικής εκκλησίας να αποδεχτεί τον ‘ηλιοκεντρισμό’ του Κοπέρνικου και του Γαλιλαίου και το δεύτερο να κριτικάρει τη φονταμενταλιστική στάση των προτεσταντών.

    Το ’Pelagial’ του 2013 είναι ένα ακόμα αριστούργημα που το σχήμα αφηγείται την κατάδυση από την επιφάνεια στα βάθη των ωκεανών – μεταφορικά στον ανθρώπινο ψυχισμό – και ο δίσκος όσο προχωρά η διάρκειά του γίνεται πιο σκοτεινός, ζοφερός και επικίνδυνος.
    Η δημιουργικότητα του σχήματος φαίνεται να μην γνωρίζει όρια, να μην έχει σταματημό και έτσι το 2018 είναι η σειρά του “Phanerozoic I: Palaeozoic” και δύο χρόνια αργότερα του διαδόχου του “Phanerozoic II: Mesozoic / Cenozoic”. Εδώ το σχήμα, σε κάθε τραγούδι μιλά για τις ξεχωριστές περιόδους της παλαιοζωικής εποχής ενώ στο διάδοχό του μιλούν για την φανεροζωική. Απίστευτα πράγματα.

    Τελευταία δουλειά για τους The Ocean είναι η κυκλοφορία του “Holocene” το οποίο, όπως κάθε κυκλοφορία τους άλλωστε ενθουσίασε κριτικούς και κοινό.

     

    Οι This Will Destroy You είναι πιονέροι του Post Rock. Πρόκειται για μια ομάδα Τεξανών που συνθέτει μεγάλα, ατμοσφαιρικά οργανικά κομμάτια χρησιμοποιώντας πολλά effects και έντονες δυναμικές χτίζοντας τραγούδια που συνήθως ξεκινούν ήρεμα και η έντασή τους αυξάνεται συνεχώς οδηγώντας σε έντονα, οργασμικά, ηλεκτρικά ξεσπάσματα. Στη μουσική τους εντοπίζονται στοιχεία από shoegaze, ambient και doom metal και πλέον αν και οξύμωρο απορρίπτουν την ‘ταμπέλα’ "post-rock" που τους περιγράφει και σύμφωνα με δηλώσεις του κιθαρίστα Jeremy Galindo προτιμούν τον όρο doomgaze, Εμφανίστηκαν στη σκηνή με το ‘Young Mountain’ EP το 2005 οποίο είχε μεγάλη επιτυχία και ακολούθησαν εμβληματικοί δίσκοι όπως το ομώνυμο “This Will Destroy You” (2008) το “Tunnel Blanket” (2011) και το “Another Language” (2014) όπου γίνονται εμφανείς οι αναφορές στους στο heavy drone. Το 2018 κυκλοφορούν δύο δίσκους, τα “New Other Part 1” και “New Other Part Two” ενώ το τελευταίο τους μέχρι στιγμής album είναι το “Vespertine” (2020).

    Στις 28 Οκτωβρίου λοιπόν, δίνεται το μεγάλο ραντεβού καθώς τα δύο σχήματα βρίσκονται θα βρίσκονται στο τέλος της κοινής τους περιοδείας όπου το μεγάλο φινάλε θα γραφτεί ενώπιων του ελληνικού κοινού. Δεν χάνεται.


    Προπώληση εισιτηρίων:

    Τιμή εισιτηρίου: Early bird 26€, Presale 29€, Box office 32€

    On-line: www.viva.gr | 11876

    Σημεία προπώλησης: καταστήματα WIND, Public, Media Markt, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Viva Spot Τεχνόπολης (μέσα στο χώρο της Τεχνόπολης, είσοδος από οδό Περσεφόνης, Δευτ-Σαβ 11:00-19:00) , Yoleni’s, Metal – Era και Monsterville.