Wednesday, 04 October 2023 07:48

ΤΗΙS.IS.HAMMER.466: Τεύχος Οκτωβρίου The Savatage Issue

Written by 
    ΤΗΙS.IS.HAMMER.466: Τεύχος Οκτωβρίου The Savatage Issue

    Οκτώβριος. Μήνας των λατρεμένων SAVATAGE! Εκεί προσανατολίζεται με μεγάλη αγάπη η πυξίδα του τεύχους, μιας και τον Οκτώβρη που διανύουμε, συμπληρώνονται 30 χρόνια δίχως τον γίγαντα CRISS OLIVA. Σοβαρότατη αιτία ώστε να επικοινωνήσουμε με τον έτερο τιτάνα JON OLIVA και να πραγματοποιήσουμε μια πολύ μεγάλη, αποκλειστική συνέντευξη μαζί του, όπου μας διηγείται ιστορίες για τον αδικοχαμένο αδερφό του, τα κολοσσιαία έργα αλλά και για την μυθική διαδρομή του σχήματος! Στα εξώφυλλα του τεύχους πρωταγωνιστούν βεβαίως οι Savatage και το σχήμα των THE MAGUS που μας υπενθυμίζει τους λόγους για τους οποίους το ελληνικό black metal, παραμένει παγκόσμια κραταιά δύναμη! Αν θέλετε να μάθετε τα σημεία διανομής του METAL HAMMER, τηλεφωνήστε στο 210-4820033 ή στείλτε μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook και θα σας ενημερώσουμε για το πού υπάρχει διαθέσιμο. Επίσης το τεύχος μπορείτε να το αποκτήσετε κάνοντας παραγγελία ΕΔΩ. Madness reigns, in the Hall of the Mountain King!



    SAVATAGE ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΤΡΑΓΑΚΗ: 30 χρόνια χωρίς τον κιθαρίστα και συνιδρυτή των SAVATAGE, Criss Oliva. 30 χρόνια στα οποία ο αδερφός του και τραγουδιστής των Αµερικανών, JON OLIVA, κουβαλά έναν σταυρό που τον οδήγησε σε όλες τις πιθανές φάσεις και αποφάσεις για το συγκρότηµα που µας λείπει τόσο πολύ. Και είναι ακόµα εδώ, χτίζοντας σιγά-σιγά τον µεγάλο επίλογο. Στην κουβέντα που ακολουθεί, ο Jon θυµάται τον αδερφό του, τον παίκτη και άνθρωπο Criss αλλά κάνει και µία αναδροµή στα περισσότερα Sava albums ανοίγοντάς µας την όρεξη για ακόµη περισσότερο υλικό και συναυλίες στο εγγύς µέλλον. Μετά το τέλος της αποκλειστικής και απολαυστικής αυτής συνέντευξης, παραθέτουµε και αναλύουµε τα albums του συγκροτήµατος στα οποία συµµετείχε ο µεγάλος απών. Βάλτε τον αγαπηµένο σας δίσκο να παίζει και απολαύστε τον.

    THE MAGUS ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟ: Σε κάθε διαδροµή, υπάρχουν εκείνοι που θα τολµήσουν το ξεκίνηµα. Συµβαίνει στη ζωή, συµβαίνει και στην Τέχνη. Τους χαρακτηρίζουµε µπροστάρηδες και ο The Magus, είναι από αυτούς. Τα έργα του µε Necromantia και Rotting Christ, έδωσαν ήχο, χαρακτήρα, υπόσταση και παγκόσµια αναγνώριση στο ελληνικό black metal. Όµως οι ανήσυχοι µουσικοί όπως είναι ο άνθρωπος που κουβεντιάζουµε εδώ, δεν επαναπαύονται. Από το ξεκίνηµα µέχρι σήµερα, συµµετέχει σε πολλά σπουδαία σχήµατα, π.χ. στους Thou Art Lord και στους Yoth Iria. Και η δίψα του για έκφραση στο metal, παραµένει ακόρεστη. Εµφατικά το καταλαβαίνουµε αυτό σήµερα, από το σχήµα που ηγείται, τους THE MAGUS, και από την καλλιτεχνική σφραγίδα του album «ΒΥΣΣΟΔΟΜΩΝΤΑΣ» στο 2023. Δίσκος που θα βάλει στα θρανία οµότεχνούς τους σε όλον τον κόσµο, να µάθουν τι εστί black metal µε καλλιτεχνική οξυδέρκεια. Διάβασε τη συζήτηση που ακολουθεί, να κερδίσεις έχεις. Περιλαµβάνει τους Ghost, τον Robert De Niro, το AI και το τέλος του κόσµου… Πάµε που πάµε στον γέρο διάολο ως είδος µε τα καµώµατά µας, τουλάχιστον ας έχουµε τη σοβαρή έκφραση στη µουσική να µας κάνει παρέα. Αυτό είναι άλλωστε το τελευταίο πολύτιµο καταφύγιό µας. Η καλλιτεχνική δηµιουργία. Κι αν είναι όντως να τελειώσει η ανθρωπότητα, όποιο είδος µάς διαδεχτεί στον πλανήτη, ας µην µας θυµάται µόνο για την αυτοκαταστροφική ανοησία µας. Ας µας θυµάται και για τις σπουδαίες Τέχνες µας.

    HEAVY LOAD ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΚΟ ΠΕΡΒΑΝΙΔΗ: Για πολλά χρόνια οι HEAVY LOAD ήταν το καλά κρυµµένο µυστικό του σουηδικού metal. Οι δίσκοι τους ήταν δύσκολο να βρεθούν και όποιος κατάφερνε να αποκτήσει τα πολυπόθητα βινύλια ένιωθε πως γινόταν κοινωνός ενός κρυφού αλλά σηµαντικού κοµµατιού της σκηνής. Για ένα µέρος µάλιστα των ακροατών, οι Heavy Load αποτελούσαν το βασικό κοµµάτι της οπαδικής τους ταυτότητας. Σήµερα, 40 χρόνια µετά το τελευταίο τους album, το συγκρότηµα επιστρέφει στη δισκογραφία και το Metal Hammer µιλά µε τους STYRBJÖRN και RAGNE WAHLQUIST για την αλήθεια, την ειλικρίνεια, το παρόν και το µέλλον.

    TESSERACT ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ: Είναι απόλαυση να µιλάς µε τον AMOS WILLIAMS, έναν πραγµατικό λόγιο progressive καλλιτέχνη, µε τη γνήσια ευγένεια του Άγγλου gentleman και µια κατευναστική αίσθηση φωνής και προφοράς. Επίσης είναι σηµαντικό να µιλάς µε τον Amos σχετικά µε το “WAR OF BEING”, το εξαίσιο νέο album των TESSERACT, καθώς από τις πηγές του δικού του πολύεδρου µυαλού ανέβλυσε το υπαρξιακό concept του album, το οποίο µετουσιώθηκε σε 9 υπέροχα, αυτόφωτα τραγούδια. Ω ναι, είναι απόλαυση να ασχολείσαι µε τους Tesseract.

    MAYHEM AΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΖΑΡΗ: Οι MAYHEM αυτήν την περίοδο κυκλοφορούν το νέο τους live album, “DAEMONIC RITES”, και µε αφορµή αυτό, το Metal Hammer συνδέθηκε µε το σπίτι του µοναδικού αυθεντικού µέλους και µπασίστα των Νορβηγών, NECROBUTCHER, για µία πάρα πολύ ευχάριστη κουβέντα γύρω από αυτό αλλά και γύρω από το θρυλικό συγκρότηµα εν γένει. Αξίζει να σηµειώσουµε πως ο τύπος αυτός είναι η χαρά της παρέας και µπορεί κανείς να τον ακούει να διηγείται ιστορίες για 24 συνεχόµενες ώρες -χωρίς υπερβολή- δίχως να υπάρξει στιγµή βαρεµάρας. Τέτοιους θέλουµε.

    KK’s PRIEST ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΤΡΑΓΑΚΗ: Αδικηµένος; Από τις συνθήκες ή από τον εαυτό του; Χαρισµατικός. Με σπουδαία πράγµατα είτε δίπλα σε µεγαθήρια είτε µακριά από τα φώτα της δηµοσιότητας. Παραγωγικός και προσιτός. Ο TIM “RIPPER” OWENS δεν µιλά συχνά στο Metal Hammer, αλλά όταν αυτό συµβαίνει η παρασκηνιακή του µατιά έχει πάντα το ενδιαφέρον της. Πόσο µάλλον όταν αυτή η κουβέντα γίνεται µε αφορµή το καλό, δεύτερο album των KK’s PRIEST, “THE SINNER RIDES AGAIN”, όπου η σπουδαία αυτή τσιρίδα ξανασµίγει µε τον ξανθό guitar hero των Judas Priest. Για να δούµε...

    UNVERKALT ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟ: Θες µια προσωπική γνώµη; Από τη στιγµή που εισέρχεσαι στο concept album “A LUMP OF DEATH: A CHAOS OF DEAD LOVERS”, είναι δύσκολο να διαφύγεις. Τόσο ισχυρά και γοητευτικά είναι τα σκοτεινά θέλγητρά του. Διότι διαθέτει µια δραµατικότητα που εκφράζεται µε έντονα καλλιτεχνικό τρόπο, από την οποία δεν µπορώ και δεν θέλω να αποδράσω. Αυτό µας προσφέρουν απλόχερα οι UNVERKALT το 2023. Ικανός λόγος για να κουβεντιάσουµε µε τον ΘΕΜΗ (κιθάρες) και τη ΔΗΜΗΤΡΑ (φωνή) και η συζήτηση πέρα από τον δίσκο, φτάνει από το τέρας της κατάθλιψης και τις γυναικοκτονίες, µέχρι τις επίκαιρες «παράξενες µέρες» στη χώρα.


    CIRITH UNGOL ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟ: Είναι πάντα μεγάλη απόλαυση και τιμή να μιλά κανείς με τον ROBERT GARVEN, drummer των Αμερικάνων CIRITH UNGOL, μιας μπάντας που επέστρεψε από το πουθενά, κυριολεκτικά χάρη στο πείσμα των οπαδών της και πραγματικά για αυτούς και μόνο αυτούς. Μετά το εντυπωσιακό comeback album τους, “Forever Black”, οι Καλιφορνέζοι καταθέτουν το “DARK PARADE”, έναν ακόμη καλύτερο, βαρύτερο και εντελώς πειστικό δίσκο που απευθύνεται σε όλους. O Garven είναι ένας έξω καρδιά τύπος με πολύ έντονα τα χαρακτηριστικά που τον κάνουν αμερικάνο 60άρη που έζησε τα ‘70s και καταχαίρεται κάθε λεπτό της απρόσμενης δημοσιότητας αλλά και αυτής της δεύτερης ευκαιρίας που δίνεται σε μια τεράστια μπάντα που ενώ είχε τις δυνατότητες να κάνει πολλά, έμεινε στα βασικά. Αφιερώνεται στη μνήμη του Νίκου “Mac” Ζαγγογιάννη.

    ΘΕΜΑΤΑ / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ: SAVATAGE, THE MAGUS, HEAVY LOAD, UNVERKALT, CIRITH UNGOL, MAYHEM, KK’s PRIEST, TESSERACT, SORCERER, SMOULDER

    MONIMEΣ ΣΤΗΛΕΣ: ΗΑΜΜΕRING THE WORLD, LOUD FROM PLANET METAL, PROTOMETAL: Incredible Hog, CELEBRATION DAY: Slayer “Seasons in the Abyss”, WHAT TOMORROW KNOWS: Godthrymm, ALL THE WORLD’S A STAGE: Mark Jansen (Epica), STAGE HAMMER, HELLENIC ASSAULT, SUB-TERRA, JUDGEMENT DAY

    ALL THE WORLD’S A STAGE Mark Jansen (Epica) ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΚΟ ΠΕΡΒΑΝΙΔΗ: Τα τελευταία πολλά χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται, σταθερά, στο συναυλιακό πρόγραµµα των Ολλανδών EPICA. Είτε στις ανοιχτές σκηνές των festivals είτε στους κλειστούς χώρους, το συγκρότηµα δίνει πάντα τον καλύτερό του εαυτό ικανοποιώντας στο έπακρο τους πολυπληθείς οπαδούς του. Με αφορµή την εµφάνισή τους στο Floyd, στις 26 Οκτωβρίου, το Metal Hammer µίλησε µε τον κιθαρίστα MARK JANSEN για τις εµπειρίες του από τις σκηνές του κόσµου!

    HORROR: NERVOSA, HEADCLEANER, THE CIRCLE, HORRENDOUS

    NERVOSA ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ ΣΑΡΛΑΚΗ: Οι NERVOSA αποτελούν ένα από τα συγκροτήµατα που θα χαράξουν τη µνήµη σου ανεξίτηλα. Γυναικάρες µε τόνους µουσικού ταλέντου, δυναµικές όσο δεν πάει, ξέρουν τι πάει να πει thrash metal και στο πετούν στη µάπα χωρίς υπεκφυγές. Έτσι γίνεται και µε το φοβερό “JAILBREAK”, το οποίο παίζει «στο repeat συνεχώς». Πέραν όλων αυτών, µε τόσες Ελληνίδες που πηγαινοέρχονται, µάλλον η αρχηγός PRIKA AMARAL το πήρε απόφαση και έγινε «µία από εµάς». Συνδεόµαστε, λοιπόν, µε Τρίκαλα και ξεκινάµε!

    ΑΦΙΣΕΣ: WARDRUNA / MOTÖRHEAD 



    Οκτώβριος με τις σημαίες των Savatage να ανεμίζουν ψηλά! Μπορείτε να αποκτήσετε το τεύχος κάνοντας παραγγελία ΕΔΩ. Μην το χάσετε! Σας ευχαριστούμε που μας επιτρέπετε να βαδίζουμε δίπλα σας!