Tuesday, 11 February 2020 02:57

KATATONIA: Συνέντευξη λίγες μέρες πριν το live 28/2 στο Gagarin 205

Written by 
    KATATONIA: Συνέντευξη λίγες μέρες πριν το live 28/2 στο Gagarin 205

    Στις 28 Φεβρουαρίου θα τους απολαύσουμε στην Αθήνα, στο live που θα παρακολουθήσουμε στο Gagarin 205.


    Λίγες μπάντες είναι τόσο αγαπητές στο ελληνικό κοινό όσο οι Katatonia, οι Σουηδοί θρύλοι της μελαγχολίας και του ατμοσφαιρικού ήχου, των οποίων κάθε live εμφάνιση αλλά και νέα κυκλοφορία συνιστά γεγονός υψίστης σημασίας. Με αφορμή λοιπόν την επερχόμενη εμφάνισή τους στην Αθήνα, μιλήσαμε με τον κιθαρίστα τους Roger Öjersson, για το live, αλλά και για τα μελλοντικά σχέδια της μπάντας, τα οποία μόνο λίγα δεν είναι.

    Συνέντευξη: Άγγελος Μαλισόβας

    Ένας «άπραγος χρόνος ηρεμίας», έτσι περιγράφετε στο δελτίο τύπου το 2019. Πώς ήταν όμως όντως η προηγούμενη χρονιά για εσάς; Με τι ασχοληθήκατε στην πραγματικότητα;

    Η αλήθεια είναι πως μόνο άπραγος δεν ήταν, σε ό,τι είχε να κάνει με τις διαδικασίες σύνθεσης και ηχογράφησης του νέου δίσκου, μαζί με όλες τις δραστηριότητες που πάνε μαζί με αυτό. Είναι μία αρκετά σημαντική διαδικασία, με πολλά σημεία να χρήζουν συγχρονισμού και ιδιαίτερης προσοχής. Πέρα από αυτό, ήμασταν «στον δρόμο» δίνοντας συναυλίες για το "Night is the New Day".

     Πού πιστεύεις ότι οφείλεται η μεγάλη επιτυχία του συγκεκριμένου δίσκου;

    Μπορεί να μη βρισκόμουν στο συγκρότημα κατά την περίοδο της δημιουργίας του, καθώς είμαι μέλος της μπάντας μόνο λίγο καιρό, ωστόσο, όταν έπαιξα τα κομμάτια ζωντανά, η αποδοχή ήταν φανταστική. Κατά την ταπεινή μου άποψη, θεωρώ πως η επιτυχία του πιστώνεται στα ίδια τα κομμάτια και τους συνθέτες του. Τα καλά τραγούδια λαμβάνουν ζωή αφ' εαυτών, διατηρώντας διαφορετικό νόημα για κάθε ακροατή.

     Τώρα που πλέον θεωρείστε μία έμπειρη και πολυταξιδεμένη μπάντα, θεωρείς πως είναι εφικτή η επιτυχία και η δημοφιλία δίχως να αναγκάζεται ο μουσικός να παίζει τη μουσική του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου;

    Αν θα ήταν εφικτό; Πιθανότατα ναι, όμως ένα από τα βασικά ζητήματα σε όλη αυτή τη «δουλειά» είναι, κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον, να παρουσιάζεις τη μουσική σου με σκοπό να λάβεις την ανταπόκριση από το κοινό που στέκεται απέναντί σου.

    Ποιο είναι το κλειδί της επιτυχίας ώστε μία συναυλία να είναι αξιομνημόνευτη;

    Η ίδια η παρουσία. Όχι μόνο να παίζεις τη μουσική σου, αλλά να είσαι ικανός να τη βιώσεις και να την αισθανθείς ολοκληρωτικά. Όταν αυτή προέρχεται από μία αληθινή πηγή, τότε θα γίνει αποδεκτή. Τίποτα δεν κάνει μεγαλύτερη εντύπωση από αυτό που πραγματικά αγγίζει την ψυχή σου.

    Για μία τόσο καταξιωμένη μπάντα, μία συναυλία φαίνεται ως ένα κομμάτι μιας καλοδουλεμένης μηχανής, σαν μια αυτοματοποιημένη διαδικασία. Ισχύει κάτι τέτοιο ή υπάρχουν ακόμη ορισμένες δυσκολίες;

    Μέχρι στιγμής ποτέ μου δεν έχω δώσει μία «αυτοματοποιημένη» συναυλία. Είναι πολύ δύσκολο να βάζεις τον εαυτό σου στη σωστή νοοτροπία ώστε να εκτελέσεις τα τραγούδια σωστά και σύμφωνα με την πρόθεσή σου. Αν δεν είσαι διατεθειμένος να τα δώσεις όλα, καλύτερα να μην το προσπαθήσεις καν. Υπάρχουν επιπλέον και αρκετά άλλα στοιχεία που πρέπει να λειτουργήσουν «ρολόι» σε μία live εμφάνιση: πολλά τεχνικά ζητήματα, όπως επίσης υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας. Βέβαια, όσο περισσότερη εμπειρία έχεις, τόσο πιθανότερο είναι να προσφέρεις ένα καλό θέαμα, ακόμη και αν τα πράγματα δεν πάνε όλα κατ' ευχήν. Οι καλοί συνεργάτες αποτελούν κλειδί και επιτρέπουν στους καλλιτέχνες να επικεντρώνονται στο να είναι ακριβώς αυτό: καλλιτέχνες. Σε αυτή την περίπτωση, είμαστε πολύ τυχεροί.

    Περιμένουμε και νέο δίσκο μέσα στη χρονιά... Κάποιο νέο από αυτόν;

    Α, πάρα πολλά. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για το πώς κατέληξε, ενώ είμαστε τυχεροί που είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με τόσους εκπληκτικά ταλαντούχους ανθρώπους. Σε ό,τι αφορά τα σχέδιά μας, όλα τα αποκαλυφθούν εν ευθέτω χρόνω.

    Πώς φαντάζεσαι τους Katatonia τα επόμενα χρόνια που έρχονται;

    Θεωρώ πως θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε, αφού η όλη δημιουργική διαδικασία συνεχώς «τρέχει», σαν να αρνείται να κόψει ταχύτητα.

    Θυμίσουμε ότι οι Katatonia είναι έτοιμοι να βάλουν την δική τους σκοτεινή σφραγίδα στη χρονιά με το νέο album τους που έχει τον τίτλο "City Burials". Η ημερομηνία κυκλοφορίας είναι 24 Απριλίου και εδώ ακούμε το τραγούδι τους "Lacquer". 

     Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου των διοργανωτών της συναυλίας με όλες τις σχετικές πληροφορίες.

    NIGHT COMES DOWN OVER ATHENS

    Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου το Gagarin 205 θα βαφτεί στα χρώματα του σουηδικού metal των Katatonia.

    Oι πρωτοπόροι της doom/death σκηνής θα δώσουν ένα μοναδικό show τιμώντας επί σκηνής, έναν από τους σπουδαιότερους δίσκους του 21ου αιώνα για τον σκληρό ήχο. Η επέτειος των 10 χρόνων από την κυκλοφορία του “Night is the new day “ λοιπόν θα γίνει η αφορμή για να υποδεχθούμε μια από τις πλέον αγαπημένες μπάντες του ελληνικού κοινού.

    Let’s make this night a new day

    Πληροφορίες
    Τα εισιτήρια ξεκινούν από 29€

    Σημεία προπώλησης:
    www.highpriority.gr
    www.ticketmaster.gr
    Τηλεφωνικό κέντρο Ticketmaster 2108938111
    Δίκτυο καταστημάτων Public
    (Για αγορές μέσω Internet & Public υπάρχει επιβάρυνση 10% στην τιμή του εισιτηρίου)

    Φυσικά σημεία προπώλησης


    Reload Stores
    Ακαδημίας 81, Αθήνα
    Τηλέφωνο: 2103801464
    Ωράριο λειτουργίας:
    Δευτέρα έως Παρασκευή 09:30-21:00
    Σάββατο 10:00-20:00

    No Remorse Records
    Γαμβέτα 4, Αθήνα
    Τηλέφωνο: 2103830981
    Ωράριο λειτουργίας:
    Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09:30-15:30
    Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:30-20:30

    Metal Era
    Εμμανουήλ Μπενάκη 22, Αθήνα
    Τηλέφωνο: 2103304133
    Ωράριο λειτουργίας:
    Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09:30-15:15
    Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:30-20:30